Ćamil Duraković: Incko je ispunio obećanje koje je dao majkama Srebrenice još 2017. godine

Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, za portal “Avaza” kazao je da je ovo rezultat dugogodišnje borbe.

Ovo je naša borba

– Ovo je naša borba, od samog kraja rata pa do danas. Prvo je bilo borba u dokazivanju zločina genocida, zatim očuvanju sjećanja. Podsjetio bih da je Incko 2017, godine u Potočarimna obećao majkama Srebrenice da će nametnuti ovaj zakon. Jučer je bio na mezaru Hatidže Mehmedović i mislim da je to bila njegova borba savjesti da ne ode iz ove zemlje kao neko ko bi ušao u historiju kao neko ko je slagao preživljele žrtve genocida. Prevladala je civilizacijska dimenzija – istakao je Duraković.

Dodao je da je svjestan da ova intervenicja na Krivični zakon BiH neće se promijeniti svijest negatora genocida.

Krivične prijave protiv onih koji negiraju genocid

– Ali itekako će dati mogućnost svim normalnim ljudima da prave krivične prijave protiv onih koji negiraju genocid. Ovo je cilizijacijski iskorak i trijumf a prije svega za buduće generacije. Napokon imamo osnov da krivično gonimo nekog ko negira genocid. Incko sad može da ode iz ove zemlje kao neko ko će biti upisan u historiju da je morao nametnuti zakon o negiranju genicida – naglasio je Duraković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79