Ćamil Duraković o situaciji u Srebrenici: Jasna je stvar da ću biti smijenjen

Nakon što je dio odbornika u Srebrenici zatražio je opoziv Ćamila Durakovića s mjesta predsjednika opštinske Skupštine, svoju verziju raspleta situacije u tom bh. gradu dao je i bivši načelnik.

U izjavi za televiziju N1, Duraković je potvrdio kako očekuje da će biti smijenjen te da je to “jasna stvar” konstatirajući da je “ohrabrujuće da postoji konzensuz i da nema novog kandidata Bošnjaka” za navedenu funkciju.

Naglasio je da su “lične stvari u pitanju” te da je “problem kada sujetne osobe dođu na tako bitne pozicije”.

Pojasnio je da Bošnjak mora biti predsjednik Skupštine zato što je načelnik Srbin, konstatirajući kako je “prijedlog da predsjednik Skupštine bude Ćamil Duraković bio od Srba prihvaćen u početku, a onda su krenuli rušiti taj prijedlog. Htjeli su nekog Bošnjaka koji je prihvatljiviji”, naglašava Duraković.

Nakon opoziva, u roku od 60 dana postoji zakon da se imenuje drugi predsjednik koji će biti Bošnjak. Duraković je ponovio stav Bošnjaka koji su izabrani u skupštini “da drugog Bošnjaka nema” odnosno da on neće biti izabran. Naveo je i to da predstavnici koji su pokrenuli opoziv to “vrlo dobro znaju” i da “sve svjesno rade kako bi prisilili Bošnjake da podlegnu pritisku i da predlože nekog drugog”.

“Imali smo kolegij prije neki dan i vidjela se ta neozbiljnost gdje srpske stranke prebacuju lopticu ko će pokrenuti moju smjenu. Nažalost, mi smo koleteralna šteta svega toga. Mi smo danas pred rebalansom budžeta i očito ćemo ići nazad. Zašto je to nekom u interesu – zaista ne znam”, kazao je Duraković za N1.

Na pitanje da prokomentira navodno kršenje Poslovnika sa zakazivanjem sjednica, Duraković odgovara kako to nije razlog, već da se radi o demnostraciji političke moći.

“Kršenje Poslovnika je apstraktan navod, trebalo je navesti koji dio, koji član… Nije to razlog. Razlog je eksplicitno naveden – da sam omalovažavao Stevandića i Dodika. To je demonstracija političke moć koja može proći, ali ne može opstati. SNSD je pritisnut od opozicije. Vukanović je ranije krenuo u kampanju protiv mene. Mediji u RS-u pišu da mi je djed bio ustaša, da sam ja nacionalista”, kazao je Duraković.

Podsjetimo, prijedlog za smjenu Ćamila Durakovića sa mjesta predsjednika Skupštine Opština Srebrenica donesen je u srijedu od strane osam vijećnika srpske nacionalnosti.

Kolegij lokalne skupštine prijedlog je istog dana uvrstio u dnevni red sjednice zakazane za 16. septembar. Razlog za podnošenje smjene naveli su “neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa Predsjednika Skupštine putem medija gdje nastupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica”.

Podsjetimo, krajem jula član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao na smjenu predsjednika Skupštine Općine Srebrenica Ćamila Durakovića.

Razlog za to bila je činjenica da je Duraković podnio prijavu protiv novinara entitetskog javnog servisa Branimira Đuričića koji je negirao genocid u Srebrenici.

Dodik je tom prilikom rekao da će nakon ljetne pauze na dnevni red lokalne skušpštine u Srebrenici “stavit smjenu Durakovića zbog progona novinara” te da “u tom pogledu postoji konsenzus svih političkih stranaka”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79