Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a zbog negiranja genocida

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a zbog poricanja genocida u Srebrenici.

On je dokument koji je poslao Tužilaštvu objavio na Facebooku napisavši da je ovo njegova prva krivična prijava zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Osumnjičeni je Branimir Đuričić, novinar RTRS-a i predstavnik udruženja novinara iz Republike Srpske koji je otvoreno manipulisao brojem žrtava u Srebrenici te osporavao odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu koji je presudio da je u Srebrenici bio genocid.

Krivična prijava koju je podnio Ćamil Duraković državnom tužilaštvu
Krivična prijava koju je podnio Ćamil Duraković državnom tužilaštvu

Tužilaštvo BiH već je formiralo nekoliko predmeta za negiranje genocida na osnovu prijava građana koje su zaprimili nakon odluke Valentina Inzka, a koja je stupila na snagu danas.

On je nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojim je za negiranje genocida i drugih raznih zločina sa prostora Bosne i Hercegovine moguće dobiti od tri mjeseca do pet godina zatvora.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79