Čampara: Milorad Dodik i Elmedin Konaković su uspjeli približiti neke stavove

Danas je na TVSA u emisiji Špica govorio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara.

Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici donijela odluku o tome da se prizna sporni 12 glas za PDP-ovog Nenada Vukovića. To znači da će o petom delegatu iz RS-a u državnom Domu naroda odlučiti žrijeb – o tome Čampara kaže:

“Kada je ždrijeb u pitanju uvijek su šanse 50-50.

Je li prenapuhana priča o četvrtom delegatu i šta on zapravo znači, Čampara navodi da tri delegata iz jednog kluba na državnom parlamentu ne mogu blokirati rad Doma naroda, ali da četiri mogu:

“Zato što u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH postoje klubovi naroda 5-5-5. Postoji opća većina i entitetska većina. Većina od 15 je osam, ali da bi nešto bilo usvojeno, mora osim opće većine biti i entitetska većina. Entitetska većina iz Federacije je pet i ona nikad nije problematična, međutim, entitetska većina iz RS-a, odnosno iz Kluba Srba je dva. Kada bi recimo opozicija imala dva, onda ne mogu tri delegata iz SNSD-a, blokirati donošenje odluke, odnosno ako su oni protiv – ta odluka nema šanse da prođe. Onaj ko ima četiri delegata zu Klubu Srba taj je na neki način gospodar donošenja odluka i zakona, kada je 3-2 onda je odnos malo drugačiji.

Kaže da ne vjeruje da će doći do “tektonskih poremećaja” , ali misli da bi bilo dobro da nijedna politička stranka nema toliku političku moć u smislu da od njene volje zavisi donošenje zakona, odluka i propisa.

“Ja navijam za 3-2, odnosno da niko nema takvu vrstu poliičke moći u okviru jednog zakonodavnog tijela.

Naglašava Čampara zato kako bi brzo formiranje vlasti doprinijelo bržem boljitku i putu ka EU.

Ponovo je potvrdio da bi volio biti u zakonodavnoj vlasti, ali da to nekad zavisi i od političke partijee kojoj pripadate.

Podijelio je za TVSA i svoje gledište o susretu Konaković-Dodik:

“Kada se susretnu dvojica lidera političkih stranaka sigurno da pričaju i o političkoj situaciji, ali to nije ništa službeno i zvanično, no evidentno je da su razgovarajući uspjeli neke stavove približiti i usmjeriti.

Istaknuo je i da ne postoji tajni sporazum sa HDZ-om:

“Da ćemo relaksirati stvari u BiH, da želimo razgovarati sa svima, da želimo boljitak za građane BiH i da želimo smanjenje tenzija, u svakom smislu te riječi, to ćemo zagovarati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79