Čampara: Ne možemo razgovarati o tzv. legitimnom predstavljanju

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara, u povodu današnjih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o tome kako se zalaže za to da Srbi iz FBiH biraju svoje “legitimne predstavnike” u Dom naroda, poručio je kako izborna i ustavna reforma neće sadržavati nikakve odredbe o takozvanom legitimnom predstavljaju.

„Evropska komisija je još 2019. godine odredila 14 ključnih prioriteta koji se odnose na našu zemlju. Samo neki od njih su osiguranje jednakosti i nediskriminacije građana posebno rješavanjem presude Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci) kao i uklanjanje prava veta u donošenju odluku.

Po uzoru na Čovića: Dodik traži da princip “legitimnog predstavljanja” zaživi u FBiH

Svim političkim akterima u Bosni i Hercegovini jasno je da u ovom momentu nažalost etnički koncept prevladava u Bosni i Hercegovini, ali je u izbornoj i ustavnoj reformi moguće i nužno potrebno napraviti balans između etničkog i građanskog principa.

Mi ćemo sigurno u budućnosti morati voditi računa i o paritetu funkcionisanja entitetskih organa vlasti. Nedopustivo je da Dom naroda Parlamenta FBiH ima veće ovlasti od Vijeća naroda RS-a ili da potpredsjednici FBiH imaju veće ovlasti od potpredsjednika RS-a koji nemaju skoro nikakve suštinske nadležnosti u bh. entitetu RS.

To su teme o kojima možemo razgovarati, a ne o takozvanom legitimnom predstavljanju“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79