Čampara: Nema pregovaranja kada je u pitanju država

Trojka neće pristati ni na jedan zakon koji bi pravio invalidne institucije u Bosni i Hercegovini, i koji ne bi odgovarali evropskim i svjetskim standardima, poručio je u emisiji Odgovorite ljudima član Predsjedništva Naroda i pravde Aljoša Čampara.

“Tu nema pregovora oko nekih stvari, nema pregovaranja kada je u pitanju država BiH, institucije, Ustavni sud BiH. Strane sudije sigurno neće otići dok mi ne postanemo punopravni član EU. Razumijem neke legitimne zahtjeve”, kazao je Čampara.

Govoreći o zakonu o sudovima, naglašava da treba slušati struku i one koji kažu da sjedište drugostepenog suda ne može biti odvojeno na takav način od drugih pravosudnih institucija, poput prvostepenog suda ili tužilaštva.

“Nema nikakvog razloga da drugostepeni sud bude izdvojen. To se mora kretati u okviru koji može biti dva-tri kilometra, može to biti Istočno Sarajevo. Mi sigurno nećemo prihvatiti da to bude u Banjoj Luci jer je to ogromna udaljenost i nije funkcionalno”, kaže Čampara.

Dodao je i da apsolutno nema smanjenja nadležnosti.

“Imate mišljenje Venecijanske komisije koja je jednostavno rekla da one samo trebaju biti bolje napisane”, tvrdi Čampara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79