Čampara: Novi Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK pod hitno mora biti suspendovan

 

Nakon što je Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas izglasala izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, reagovao je i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Čampara je odluku vladajuće koalicije u ZDK nazvao direktnim pokušajem stavljanja policije pod političku kontrolu.

“Pozivam visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini gospodina Valentina Inzka da iskoristi svoja ovlaštenja i pod hitno donese odluku o suspenziji primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona. Skupština ZDK danas je zadala direktan udarac neovisnosti policije u ZDK, a samim tim i cjelokupnom sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine”, navodi Čampara u svojoj reakciji.

Dodaje da navedeni zakon ne smije biti primjenjen jer on omogućuje direktnu političku kontrolu nad radom kantonalne uprave policije, a što smatra neprihvatljivim.

“Bosna i Hercegovina je demokratska zemlja koja mora imati profesionalnu, efikasnu, nezavisnu i depolitiziranu policijsku strukturu na svim nivoima vlasti. Svaki pokušaj uspostavljanja policije lojalne politici tj. režimu mora biti spriječen. Vlast u ZDK oglušila se na sve apele OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH koji već duže vrijeme pozivaju da se izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK povuku s dnevnog reda. Toliki otpor političara spram mišljenja stručne javnosti, policijskih službenika, OHR-a i Ambasade SAD-a najbolje govori o interesima, željama i namjerama političkih struktura da policiju stave pod svoju kontrolu”, dodaje Čampara.

U svojoj reakciji je naveo i da u ovom momentu postoji jasna disharmonija između federalnih i kantonalnih propisa kada je riječ o organizaciji rada uprava policije što predstavlja izravnu prijetnju funkcionalnosti sigurnosnog sistema u entitetu Federacija BiH.

Smatra da će se donošenjem odluke o suspenziji primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK poslat jasna poruka svim strukturama vlasti da se ne upuštaju u nedopustive pokušaje politizacije policije.

“U saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH prošle godine pokrenuo sam inicijativu za reformu policije čiji je ključni cilj depolitizacija sigurnosnog aparata. Inicijativa je uspješno implementirana u Kantonu Sarajevu, a pozivam predstavnike vlasti u drugim kantonima da zajedno s našim međunarodnim partnerima na istom tragu započnu s izradom izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i zakona o policijskim službenicima”, stoji u reakciji.

Na kraju je Čampara iskoristio priliku i pohvalio rad policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Semira Šuta za profesionalan rad.

“Komesara Šut, a i sve ostale policijske komesare pozivam da se odupru pritiscima bilo koje političke opcije. U tim otporima uvijek će imati moju podršku”, zaključio je Čampara.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79