Čampara: Parlament FBiH će odlučiti o rezervnom sastavu policije, a Inzko se odjednom “probudio”

Za 23. april je sazvana vanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zbog najava bh. entiteta RS da će formirati rezervni sastav policije. Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, za Faktor je rekao da je dobio poziv za sastanak pojasnivši kako je pravilo da komisija može donijeti odluke, a Parlament FBiH o svemu donosi konačnu riječ.

Na ovoj sjednici bi trebalo da bude donesena odluka o tome da i entitet FBiH započne proces formiranja rezervnog sastava federalne policije ili da se bar razmotri takva opcija.

– Komisija raspravlja o onim pitanjima koja su u vezi s samom sigurnosti i može predložiti Parlamentu FBiH donošenje nekih zaključaka, smjernica, a Parlament je taj koji će donijeti konačnu odluku. Mi smo, u posljednje vrijeme, upozoravali 15-20 i više dana da to nije u skladu sa međunarodnim strandardima, sa demokratskom praksom i procedurama. Da nema uopće potrebe da se ovo radi, pogotovo što nam još nije popunjen aktivni sastav policijskih struktura. Ali jednostavno su se ljudi oglušili, neće da slušaju – govori nam Čampara.

Ukazuje kako su i stavovi međunarodne zajednice ostali poprilično blijedi.

– Jednostavno su to nijemo posmatrali. Iz tog razloga, naravno da svi moraju očekivati da ćemo mi iz Federacije imati odgovor. Mi smo upozoravali da će dobiti adekvatan institucionalni odgovor. Mi ćemo prvo krenuti sa izdvajanjem sredstava i popunom ovog aktivnog sastava. Potpuno je nelogično ovo što su oni uopće pokrenuli za rezervni sastav jer kod nas ni aktivni nije popunjen. Od 30 do 40 posto kapaciteta aktivnog sastava ni u jednoj policijskoj agenciji. Mislim da im u RS-u fali 400-500. Zašto su ovo uradili, koji su razlozi, zašto zveckanje oružjem, zašto unošenje nervoze, nemira među građanima, to stvarno treba pitati njih, a i međunarodnu zajednicu koja je garant mira ovdje, i u regionu i u BiH. Dok su izbalansirane sve snage, onda je to bolje sigurno za mir – kaže Čampara, prenosi Faktor.

Upitali smo ga kako komentira iznenadno “buđenje” OHR-a, kada je riječ o najavama iz bh. entiteta RS o uvođenju rezervnog sastava policije?

– Visoki predstavnik se odjednom probudio, vjerovatno kada je čuo ove reakcije iz Federacije. Treba ga pitati šta je do sada radio? Volio bih da čujem odgovor – rekao je Čampara.

Inače, na čelu Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH je Damir Mašić (SDP), zamjenik je Hajrudin Žilić (DF-GS), dok su članovi Elzina Pirić (PDA), Irfan Čengić (SDP), Eldin Vrače (NB), Sanela Prašović-Gadžo (SBB), Salko Bukvarević i Salko Zildžić (SDA), Sanela Klarić (NS) i Petar Galić (Koalicija HDZBiH).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79