Carinici oduzimali janjad, svinje, đubrivo i med

Na spisku nedozvoljenih životinja i predmeta koje su građani pokušali prenijeti preko bosanskohercegovačke granice tokom ove godine našli su se, između ostalog, živa sitna stoka, odnosno janjad i prasad, ali i med te čaj od konoplje, kao i đubriva i vještačka gnojiva za biljke.

– Ukupna vrijednost oduzete robe iznosi 4,4 miliona KM – kazali su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Kada su u pitanju pokušaji prijenosa preko granice nedozvoljenih predmeta i životinja, tu su, uz ostalo, i janjeće i svinjsko meso, medicinski alkohol, kulturna dobra, kao i dodaci prehrani, lijekovi i medicinska oprema čiji uvoz nije dozvoljen u poštanskom saobraćaju.

– Zabilježeni su i pokušaji unosa kućnih ljubimaca, odnosno pasa koji nisu ispunjavali uslove za uvoz pa su vraćeni u Srbiju – kazali su iz UIO BiH.

Kada je u pitanju privremeno oduzeta roba, na spisku su se ove godine našli i neki predmeti koji su često predmet zapljene.

Riječ je o tekstilu, obući, alkoholu, kafi, mobilnim telefonima, računarima, alatima, auto-dijelovima, bijeloj tehnici te tehničkoj robi. Oduzeta je i određena količina sunčanih naočara, satova, kozmetičkih proizvoda, suvenira i tako dalje.

Pravilo u ovakvim slučajevima je sljedeće: kad se otkrije pokušaj nezakonitog uvoza, takva roba se privremeno oduzima i pokreće se prekršajni postupak. Carinske prekršaje rješavaju nadležni sudovi.

Sva roba ima status privremeno oduzete do konačne odluke suda. Ako sud donese odluku o trajnom oduzimanju robe, ona se prodaje.

Novac se uplaćuje sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza i odlazi u raspodjelu. Jedino se lako kvarljiva roba, ako ističu rokovi trajanja, prodaje i prije odluke suda. Novac se tada polaže na poseban račun i čeka se konačna sudska odluka.

Iz UIO BiH upozoravaju da, kada lica ulaze u carinsko područje BiH, imaju pravo na unos stvari u svom ličnom prtljagu i za ličnu upotrebu uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina do iznosa od 600 KM.

– Posebno naglašavamo da se mora raditi o stvarima za ličnu upotrebu te se ne može raditi o stvarima za koje se može pretpostaviti da su za dalju prodaju na tržištu u BiH – istakli su iz UIO BiH, prenose Nezavisne.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79