Ćasa tražio Sirijcu 100.000 KM za građevinsku dozvolu

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Hasana Hodžića, zvanog Ćasa, koji je po zanimanju trgovac, a obavljao je i dužnost vijećnika u Općinskom vijeću Novi Grad.

Njega optužnica tereti da je od 1. jula 2019. godine do 30. aprila 2020.godine u Kantonu Sarajevo obavljajući poslove Općinskog vijećnika i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća počinio krivična djela trgovina utjecajem te primanje mita.

Obećao pomoć

Nakon što je Hodžić saznao od R.B. da je firma iz Visokog čiji je direktor sirijski državljanin B.A.K., podnijela Zahtjev za izmjenu i dopunu detaljnog planskog dokumenta po skraćenom postupku za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u ulici Vladimira Preloga u naselju Buća Potok organizirao je sastanak kojem su prisustvovali B.A.K., prevodilac Đ.S. i R.B.

Hodžić je Sirijscu obećao da će pružiti svu neophodnu pomoć u vezi izmjene i dopune Regulacionog plana za izgradnju objekata i dobijanja urbanističke saglasnosti za stambeno-poslovni objekt.

Nezakonite dozvole

On je to prema navodima optužnice u početku i činio. Pomogao je oko parcelisanja zemljišta i uknjižbu u katastar, da bi početkom jula 2019. godine na više sastanaka koji su održani u Hotelu Sunce u Vogošći i sportsko rekreativnom centru „Vistafon“ u Sarajevu uz prisustvo B.A.K., prevodioca Đ.S. i R.B. Hodžić neposredno zahtijevao od Sirijca mito u rasponu od 50.000 do 100.000 KM, kako bi koristeći svoj službeni uticaj zamjenika predsjedavajućeg u Opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo i Opštinskog vijećnika posredovao kod službenih osoba, Opštinskih vijećnika Novi grad Sarajevo da mu nezakonito izdaju dozvole prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79