Čavalić: Fadilove izjave su nesmotrene, oporavak tek početkom iduće godine

Iako Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za avgust 2021. godine iznosi 2.524,81 KM i za 454,02 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, nadležne institucije ne rade ništa kada je riječ o udaru na džep građana.

Naprotiv.

Tako Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, i dalje ne shvata ozbiljnost problema. Umjesto da mu se građani dive zbog rezultata u njegovom poslu za koji je debelo plaćen novcem građana, on je hit na društvenim mrežama, pogotovo nakon posljednjih “bisera” o ulju, krompiru…

Adekvatnije objašnjenje

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže za portal “Avaza” da su posljednje izjave Novalića „nesmotrene“ i da je novonastalu situaciju mogao „adekvatnije objasniti“.

– Prije svega, rast cijena je globalno uvjetovan. Dakle, rast cijena imamo u svakoj državi svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini i Vlada ne može uraditi mnogo po tom pitanju. Također, istina je da se potrošačka korpa ne prati kao statistički podatak, pratimo indekse potrošačkih cijena. Svejedno, i kada se prate ti indeksi, jasno je da je došlo do porasta cijena – pojašnjava Čavalić.

Bolji dani

Na pitanje naziru li se bolji dani, naš sagovornik kaže:

– Tek krajem četvrtog kvartala, odnosno početkom iduće godine. Trenutno još uvijek imamo taj paradoks inflacije zbog oporavka potražnje – zaključio je Čavalić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79