Čavalić: Globalna kriza je prilika za BiH da se još više okrene tržištu Evropske unije

Čavalić: BiH je zemlja industrijskog izvoza

 

Kriza uzrokovana povećanjem cijena transporta robe iz Kine, nestašicom brodskih kontejnera, blokadom Sueckog kanala te pojačanim kontrolama i zastojem zbog pandemije donijela je probleme na globalnom nivou.

Izuzetak nije bila ni naša zemlja te je već zabilježen rast cijena kako osnovnih životnih namirnica tako i cijena u industriji.

Neugodno iskustvo Admira Čavalića: “Kako me je smjenila aktualna vlast”

“Bosna i Hercegovina mala je ekonomija, zavisna od globalnih ekonomskih prilika. Ovo što se dešava na globalnom tržištu veliki je udar na domaću privredu, ne samo po osnovu poskupljenja iz Kine, već i zbog poskupljenja transportnih troškova, prije svega brodskih kontejnera. Cijena nafte i naftnih derivata također raste, a i činjenica je da vakcinacija i interes za nju u cijelom svijetu jenjava. Sve to utječe na globalna kretanja, a naši proizvođači ne mogu kompenzirati sve te udare i onda se to reflektuje na domaće tržište”, kazao je za Klix.ba Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Zbog svih ovih dešavanja u svijetu mijenja se i paradigma vanjskotrgovinskih aktivnosti naše zemlje, jer je, kako kaže Čavalić, došlo do rascjepa između Kine i Evropske unije te je tu i prilika za BiH.

“Radili smo i istraživanja gdje su izvoznici istakli kako sada imaju više šansi na EU tržištu, jer se ono oporavlja te kako naše kompanije zauzimaju određena mjesta koja ranije nisu. Sada je prava prilika da iskoristimo granicu s EU, što je i naša najjača konkurentna prednost kao države”, istakao je Čavalić.

Pojedini evropski stručnjaci smatraju kako je ovo prilika za Tursku da se nametne kao alternativno tržište, a podaci govore da je ova zemlja u 2021. godini ostvarila historijski izvoz. Njegova vrijednost, samo u aprilu, prema posljednjim statističkim podacima, iznosila je 18,8 milijardi dolara, što je rast od 109 posto.

“Za drumski prijevoz robe od Istanbula do zemalja regije tranzitno vrijeme je 3-4 dana, a za brodski od Istanbula do Sarajeva preko Rijeke od 18 do 20 dana”, tvrdi Kursad Tanriverdi, direktor logističke kompanije cargo-partner u Turskoj i dodaje da se iz ove zemlje ka regionu najviše izvoze rezervni dijelovi za automobilsku industriju, bijela tehnika, tekstil i modna konfekcija, medicinska oprema, kao i hrana i poljoprivredni proizvodi.

Da je nesumnjiva prednost Turske za različite proizvode, kao potencijalno najbližeg evropskog dobavljača iz kojeg roba može da stigne i drumskim putem i brodom, potvrđuju i iz cargo-partnera.

“Turska je definitivno pouzdana i ekonomična opcija. U jeku pandemije, kada su mnogi industrijski giganti širom svijeta i Evrope bili zatvoreni, svjedočili smo potpuno suprotnom scenariju u Turskoj. Industrija se razvijala i širila pa sada imamo situaciju za određene segmente robe da je Turska postala jedan od lidera u izvozu. Transport iz Turske, u zavisnosti od početnog i krajnjeg odredišta i vrste robe, uglavnom organizujemo drumskim ili pomorskim putem. Tranzitna vremena variraju, ali recimo da je okvirno vrijeme transporta kamionom od Istanbula, kao najčešće opcije, od 3 do 4 dana. U stalnoj smo komunikaciji s našim kancelarijama širom Turske i imamo oformljen sektor za hitne transporte, koji radi 24 sata i na taj način u svakom trenutku možemo osigurati adekvatnu i pravovremenu informaciju i podršku korisnicima”, kazao je Sanjin Hamidović, generalni direktor firme cargo-partner Sarajevo.

Kako je moguće da Gradačac ima više noćenja od Tuzle?

Međutim, Čavalić smatra kako za Bosnu i Hercegovinu Turska nije baš najbolje rješenje.

“Turska ima problema s vlastitom ekonomijom, koja se još uvijek oporavlja. Ona je još uvijek jedanaesta zemlja kada govorimo o ulaganjima u BiH i po vanjskotrgovinskim aktivnostima ne spada u najznačajnije partnere, ali tokom 2020. evidentno je da je došlo do jačanja veze BiH s Turskom. Turska jeste bitan strateški i politički partner BiH i bilo bi dobro da se aktiviramo i privučemo veće investicije po uzoru na susjednu Srbiju”, poručio je Čavalić.

Ono što je BiH, smatra on, najvažnije trenutno jeste da se region brzo razvija, kao i EU koja je naš najveći vanjskotrgovinski partner.

“Naš tempo diktira Evropska unija, s kojom obavljamo 80 posto vanjskotrgovinske razmjene, ali nam je u interesu i jaka Kina zbog globalnih odnosa. Mi zavisimo i od nje, kao i većina svijeta, jer je Kina neto najveći izvoznik na svijetu”, poručio je Čavalić.

Ekonomija Bosne i Hercegovine oporavlja se, ali dosta sporije u odnosu na zemlje regiona. Čavalić ipak očekuje izuzetan rast izvoza do kraja godine.

“Ovo je definitivno godina oporavka, vjerujem i godina u kojoj ćemo se više vezati za EU tržište, a možda i kreirati pretpostavke za uključenje u inicijativu Otvoreni Balkan. Neminovno je da idemo u tom smjeru, samo se nadamo da ćemo uspjeti smanjiti politički utjecaj u okviru Otovrenog Balkana, a naglasiti ekonomski”, zaključio je Čavalić za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79