Čavalić o rizičnom zaduženju: ‘Posao’ na Londonskoj berzi RS-a bio uz podršku Srbije

U okviru kampanje u kojoj se poziva na samostalnost bh. entiteta RS, SNSD je snimio novi reklamni spot koji se pojavljuje na Youtubeu.

Ovim spotom vladajuća stranka u RS nastoji da opravda nedavno zaduženje od 300 miliona eura preko Londonske berze. U spotu lider ove SNSD-a Milorad Dodik govori kako MMF ima niže kamate, ali su one uslovljene političkim zahtjevima.

Dodik snimio novi reklamni spot. Ovaj put pravda kredit od 300 miliona eura, kaže da je to bilo umijeće

Ovakvom izjavom Dodik je direktno dokazao da mu je politika važnija od naroda, jer ovakvo zaduživanje je izrazito nepovoljno. Za novinsku agenciju Patria ugledni ekonomski analitičar Admir Čavalić objasnio je kompletnu situaciju.

“Uslovi zaduživanja jesu nepovoljno – gotovo 5% kamatne stope (4.75%) – što je u komparaciji sa sličnim ili istim iskustvima zemalja u regionu puno. Preko 100 miliona KM. Ovo je rezultat nekoliko faktora: stepen rizičnosti i rok dospijeća obveznice, percepcija investitora, potrebe entiteta, vrijeme izdavanja odnosno stanje na tržištu itd”, kazao je Čavalić.

Napominje da je izlazak na Londonsku berzu direktno povezan sa propasti i prolongiranjem MMF kreditnog aranžamana.

“Zbog toga treba razumijeti da entitet RS nije imao dovoljno prostora za manevar u smislu tempiranja izdavanja obveznica shodno povoljnijim uslovima na tržištu. Možda najviše značajan determinirajući faktor jeste činjenica da nije riječ o državnim obveznicima, niti obveznicama koje imaju garancije države Bosne i Hercegovine, već entitetskim”, pojašnjava Čavalić.

Zbog toga je Moody's, pojašnjava, dodijelio rejting B3 – spekulativno i visoko rizično.

“Shodno postojećim zakonima o dugu, nisu iskorišteni mehanizmi garancija države Bosne i Hercegovine tako da ista ne odgovara za date obveznice. Istina, ukoliko bi RS imala problema sa otplatom duga onda država može dati podršku, ali uz obavezu entiteta da vrati data sredstva”, pojasnio je Čavalić.

Na kraju, ovakav način zaduživanja pokazuje da entitet RS ima izuzetnih problema sa servisiranjem svojih obaveza – po osnovu ranijeg duga i u skladu sa planiranim deficitom.

“Vjerovatno da je postojala određena podrška Srbije po ovom pitanju, tehnička ili slično, jer ova država ima iskustva izlaska na Londonsku berzu. Iznos je nevjerovatan. To nije očekivano. Mi smo već u decembru pisali da će se entiteti zaduživati shodno propasti pregovora sa MMF-om, međutim nismo mogli pretpostaviti da će RS ići u ovom pravcu – ovo je osma runda zaduživanja od početka godine – za 4 mjeseca”, ističe Čavalić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79