Čavara: Ko god da bude imao 13 delegata neće blokirati procese u FBiH

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara izjavio je da su na današnjoj sjednici Kolegija tog doma razmatrali koji su dalji potezi u konstituisanju Zastupničkog doma. Komentarisao je i mogućnost da se uspori proces formiranja Vlade FBiH.

Napomenuo je da je dogovoreno da prva reedovna sjednica bude 28. decembra, te da će pratiti na koji način će se Predsjedništvo BiH izjasniti o predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH i da će, kada se ono izjasni, sazvati hitnu sjednicu i potvrditi to imenovanje.

“S obzirom na rokove koji su definisani Ustavom, zakonom i Poslovnikom, vjerujem da će Predsjedništvo BiH 21. decembra izabrati predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, koja je prijedlog HDZ-a BiH i stranaka HNS-a. Svi partneri s kojima smo dogovorili parlamentarnu većinu na nivou BiH i svim drugim nivoima su rekli da će je podržati”, naveo je Čavara.

Po njegovim riječima, ako 21. decembra Predsjedništvo BiH to obavi, a do tada bi trebale proći i sve provjere kroz Centralnu izbornu komisiju i SIPA-u, onda bi najvjerovatnije 22. decembra mogla biti održana hitna sjednica i potvrđeno to imenovanje.

Kako pojašnjava Čavara, potom teku rokovi koji su planirani za Vijeće ministara BiH, tako da očekuje da odmah nakon Nove godine mogu biti u poziciji da imenuju novo Vijeće ministara BiH.

“Tako da ćemo, ono što što smo nagovještavali i ono što je na neki način bilo traženje od svih međunarodnih predstavnika u BiH, da se što prije formira vlast nakon izbora, da ćemo napraviti jedan korak i pokazati da smo stvarno odlučno krenuli na novi način funkcionisanja vlasti u BiH i na svim drugim nivoima, kako bi mogli rješavati sva ključna pitanja koja tište svakog stanovnika BiH”, kazao je Čavara.

Očekuje da će vrlo brzo biti imenovani i predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

Napomenuo je da je on već osmu godinu predsjednik Federacije, te da trebaju doći nove snage, u skladu s novim dogovorima.

“Vjerujem da bez obzira koja stranka bi mogla napraviti taj blokirajući mehanizam od 13, da neće blokirati procese u Federaciji BiH, da će biti moguće izabrati Vladu FBiH, pored predsjednika i potpredsjednika”, naveo je Čavara.

Smatra da se mora napraviti iskorak u smislu stvaranja ambijenta koji će biti pogodan za sve, odnosno ambijenta povjerenja koje je prvi uvjet da bilo koji dogovor funkcioniše i da se kroz dogovore rješavaju sva ključna pitanja u BiH, FBiH i svim drugim nivoima vlasti u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79