Čavara treba podnijeti ostavku: Izdao je institucije BiH, ali i Hrvate Srednje Bosne

SNSD i HDZ ne odustaju od političkog avanturizma koji se temelji na dogovorima iz Karađorđeva o podjeli BiH. Ovog puta lider HDZ-a Dragan Čović je za nametanje suludih ideja podmetnuo predsjednika F BiH Marinka Čavaru koji javno zagovara vaninstitucionalne razgovore o sudbini BiH. Koordinirana je to akcija u kojoj je Milorad Dodik u RS-u štafetnu palicu prepustio predsjednici ovog entiteta Željki Cvijanović.

Piše Ernad Metaj za NAP

Cvijanović je pozvala, a Čavara kao prihvatio da sa predstavnicima RS-a razgovara o budućnosti BiH. Činjenica da u ovoj farsi ne želi učestvovati opozicija iz RS-a, te da osim HDZ-a ne postoje sagovornici u F BiH jasno je kako SNSD i HDZ složno ponovo atakuju na institucije države koje već godinama drže u blokadi.

Ipak, ovo je vapaj očajnika kojima se pod pritiskom javnosti izmakao lider SDA Bakir Izetbegović svjestan da više ne smije trgovati sudbinom BiH po kafanama. Nije smio Izetbegović rizikovati da ovim činom vrati BiH godinama unazad sve do Owens – Stoltenbergovog plana koji je propao zahvaljujući razumu liberalno-demokratskih snaga koje su uvjerile Aliju Izetbegovića da stvaranje muslimanske države ne vodi nikuda. Evropa je svojim negativnim stavovima o principu konstitutivnosti u BiH dala vjetar u leđa novim naraštajima strankama koje nisu za etničku podjelu BiH što bi one trebale iskoristiti. O sudbini BiH se jedino može validno raspravljati u njenim institucijama, a tamo ne sjede samo SDA, SNSD i HDZ.

Svjesni da su u evropskim institucijama izgubili bitke za konstitutivnost i „legitimne“ predstavnike ovim činom SNSD i HDZ pokušavaju opravdati vlastito destruktivno djelovanje kojem je jedini cilj zadržati postojeće stanje. Iz njega ove dvije stranke crpe znatno veću političku moć koju im je SDA darovala. Ukoliko je Izetbegović zaista iskren sa svojim „oproštajnim“ pismom koje je poslao Draganu Čoviću onda bi zajedno sa onima koji žele jačati institucije BiH trebali u Parlamentu FBiH pokrenuti odgovornost Marinka Čavara za rušenje digniteta institucija čiji je i sam zvanični predstavnik.

S druge strane nije jasno zašto Čavara pristaje biti Čovićev zagovornik kada zna da je lider HDZ-a kao i Tuđman bio spreman žrtvovati i Hrvate iz Srednje Bosne odakle dolazi predsjednik FBiH za ideju stvaranja homogene hrvatske teritorije. Čovića kao i Tuđmana uvijek je zanimala samo Hercegovina. To što u Srednjoj Bosni živi više, ili jednako Hrvata kao u Hercegovini njihove lidere ne interesuje previše. Zato bi Čavara da ima obraza sam podnio ostavku jer je pokazao spremnost izdati one čiji bi on trebao biti stvarni predstavnik. Čavara je u suštini samo sebi zabio autogol jer niti ima kapacitet, niti ovlaštenja da sa RS-om, tj. SNSD-om kao predsjednik FBiH pregovara oko bilo čega.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79