Čavka o aferi “Diploma”: Optužen je čovjek sa snimka, prijavljena je pogrešna osoba

Povodom informacija da je Tužilaštvo BIH donijelo Naredbu o neprovođenju istrage na osnovu istraživačke priče Žurnala o kupovini diploma u BiH, državni tužitelj Oleg Čavka za Klix.ba je kazao da to dijelom nije tačno jer je podignuta optužnica protiv osobe sa snimka kupovine diplome.

“Žurnal je podnio formalnu krivičnu prijavu protiv dvije osobe u tri tužilaštva, dakle protiv Senad Pehlivanović iz Bihaća i Vladimir Šubarić iz Siska. U prijavi su naveli da je Senad Pehlivanović prodao diplomu Azri Omerović, a da je Vladimir Šubarić iz Siska završio srednju u Širokom Brijegu i da je granicu prešao samo dva puta u tom periodu”, kazao je Čavka.

 

ŠOKANTNO: za 17 dana moguće je steći diplomu Srednje medicinske škole

Provedenom istragom je utvrđeno, kaže Čavka, da osoba sa snimka i prijave nije Senad Pehlivanović već Senad Pehlivan.

“Senad Pehlivan je i optužen za to krivično djelo, a osobi koju su prijavili Senadu Pehlivanoviću je donesena naredba o nesprovođenju istrage. Dakle, prijavljen je pogrešan čovjek”, dodao je Čavka.

Što se tiče osobe iz Siska, utvrđeno je da je on u navedenom periodu prešao granicu BiH i Hrvatske 260 puta tokom školovanja, a ne dva puta kako je prijavljeno.

“I tu je donesena naredba o nesprovođenju istrage odnosno prijava je odbačena. Nije se moglo utvrditi da je kupio diplomu i prema stanju stvari u toj srednjoj školi on je tamo završio školovanje”, govori tužitelj.

Prema njegovim riječima Tužilaštvo BiH radi vrlo intenzivno na provjeri svih ostalih medijskih objava, a istrage se vrše na više privatnih fakulteta.

Podsjetimo, diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta koja je priznata u cijeloj BiH i Evropskoj uniji, novinarka Žurnala stekla je za dvije sedmice. Posrednik je tražio 2.500 KM za hitnu diplomu, a u dokumentima je navedeno da je prekvalifikacija trajala dvije godine. Diploma je formalno izdata prije nego je novinarka i predala dokumentaciju. Afera je plasirana u javnost u januaru 2019. godine prenosi Klix.

Sjećate li se snimka kupovine diplome? Oleg Čavka odlučio da nema krivičnog djela!

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79