Cavusoglu: Odluka NSRS je opasna i prijeti regionalnoj stabilnosti

Turski ministar vanjskih poslova Melvut Cavusoglu smatra da je prenošenje nadležnosti sa Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini RS pogrešno i opasno, te je dodao da taj korak prijeti regionalnoj stabilnosti.

Čavušogluov komentar je uslijedio nakon što je nova njemačka vlada pozvala Evropsku uniju da lideru SNSD-a Miloradu Dodiku nametne sankcije, prenosi “Reuters”.

– Okruženje stabilnosti koje traje na Balkanu već 30 godina je pod ozbiljnim rizikom. Odluka koju je donio parlament entiteta RS je pogrešna, opasna i protivna ustavu – rekao je Čavušoglu u turskom parlamentu.

“Reuters” navodi da su oružane snage, pravosuđe i poreske institucije, koje entitet RS želi stvoriti, ključne za sigurnost, vladavinu prava i ekonomiju, te da odluka NSRS-a otvara vrata za secesiju.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je i ranije izrazilo zabrinutost zbog glasanja u NSRS-u, te je pozvalo one koji će snositi odgovornost da se pridržavaju ustavnih i zakonskih okvira i da se pribjegne razgovoru.

Podsjećamo, Skupština RS usvojila je u petak Zaključke u vezi sa prijenosom nadležnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79