Cavusoglu: Srbija i Kosovo diplomatskim putem trebaju da postignu dogovor

Ministar inostranih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu nakon sastanka sa zamenicom premijera Kosova, ujedno i ministarkom inostranih poslova i dijaspore Donikom Gervallom, izjavio je da se rat u Ukrajini negativno održava na region, ali da će Turkiye iskoristi sva diplomatska sredstva i da neće dozvoliti povratak u mračne devedesete.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom Gervalla, turski šef diplomatije je kazao da Turkiye podržava suverenost i teritorijalni integritet Kosova, kao i integracije Kosova u evroatlanske strukture i u druge međunarodne organizacije.

Ministar Cavusoglu je kazao da je na početku ove posete regionu boravio u Beogradu gdje je poslao slične poruke o dijalogu Prištine i Beograda, da treba postići sporazum diplomatskim putem.

Podržavamo dijalog Prištine i Beograda, odnosno Kosova i Srbije. Smatramo da dogovor treba postići diplomatskim putem. Osim toga, dešavanja u Bosni i Hercegovini, dešavanja u regionu, i ukrajinski rat negativno se odražavaju na region. Postoje pouke koje treba naučiti. Vidjeli smo da je napetost u regionu porasla. Kao Turkiye, više puta smo govorili da nećemo dozvoliti da se ovaj region vrati u mračne dane 90-ih i radimo na tome. Kao zemlja koja ima dobre odnose sa svim zemljama u regionu i može da razgovara sa svima, nastavit ćemo sa angažovanjem i diplomatijom jer dijalog je neophodan za trajni mir i stabilnost u regionu”, kazao je Cavusoglu.

On je podsjetio da je posjeta Kosovu posljednja tačka balkanske turneje tokom koje je obišao pet zemalja, te da je izuzetno zadovoljan održanim sastancima. Kazao je da je sinoć u Prištini održana radna večera sa kosovskim zvaničnima, te da se razgovaralo o bilateralnim odnosima u svim oblastima.

Cavusoglu je rekao da će nakon sastanaka sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem, obići i kosovske opštine Prizren i Mamušu, gdje živi turska zajednica.

Tursku zajednicu na Kosovu i Kosovare u Turskoj vidimo kao most prijateljstva između dvije zemlje. Sastat ćemo se i sa njima”, kazao je Cavusoglu.

Ističući da ekonomski odnosi između dvije zemlje brzo napreduju, Cavusoglu je ocijenio da sporazum o slobodnoj trgovini daje jasne rezultate.

Naš sporazum o slobodnoj trgovini je stupio na snagu 2019. Neki zlonamjerni krugovi su vodili kampanju protiv ovog sporazuma o slobodnoj trgovini, ali doprinos ovog sporazuma našoj ekonomskoj saradnji su očigledni. Naša trgovina je prošle godine porasla za približno 53 posto. Izvoz Kosova u Tursku se udvostručio. U prvom kvartalu ove godine imamo povećanje izvoza Kosova u Tursku od približno 21 posto. Međutim, smatramo da je ova cifra nedovoljna. Vjerujemo da Kosovo ima više proizvoda za prodaju Turskoj. Kako se izvoz Turske na Kosovo povećava, moramo zajedno da radimo na povećanju izvoza Kosova u Tursku“, kazao je Cavusoglu.
Dodao je da će u tom pravcu uskoro biti formiranje zajedničke ekonomske komisije i organizovat će se ekonomski forumi koji će okupiti biznismene iz obje zemlje.

Turske investicije na Kosovu omogućuju zaposlenje za više od 10 hiljada Kosovara
Ministra Cavusoglu je poručio da treba da bilaterlano povećati investicije u obje zemlje.

“Turske investicije ovdje pružaju zaposlenje i mogućnosti za zapošljavanje za više od 10 hiljada Kosovara. Do sada je bilo ulaganja od 410 miliona dolara. Također se povećava izvoz Kosova u treće zemlje. Stoga, naravno, kako povećavamo i poboljšavamo investicione mogućnosti i uslove kosovskih poslovnih ljudi, naše kompanije će ulagati još više. Nastavit ćemo da radimo zajedno na ovim pitanjima. Ohrabrujemo naše poslovne ljude da povećaju našu trgovinu i investicije”, rekao je Cavusoglu.

Govoreći o saradnji u oblasti energije, kao glavnoj temi u svijetu od kada su povećane cijene energije, Cavusoglu je kazao da su turske kompanije, posebno u oblasti obnovljive energije, solarnoj energiji i energiji na vjetar, spremne da investiraju na Kosovu.

“Vjerujem da jake firme imaju interesa za takvim investicijama kako bi se proizvodila struja i da Kosovo tu struju i izvozi u bliskoj budućnosti”, kazao je Cavusoglu.

Istakao je da će se danas potpisanim sporazum u oblasti avijacije o povećanju broja letova čime će se povećati kontakti između dva naroda i povećat će se broj turista koji će doći s Kosova u Tursku i iz Turske na Kosovo.

“Naša TIKA je izuzetno aktivna, oni su do sada realizovali više od 700 projekata na Kosovu. Oni nastavljaju svoj rad na realizaciji novih projekata uz podršku kosovske vlade. Tu su i kulturni Institut Yunus Emre, Fondacija Maarif. Pored naše političke podrške u oblasti kulture, obrazovanja, ekonomije, u svakoj oblasti, naša podrška Kosovu nastavlja da raste“, rekao je Cavusoglu.

Gervalla: Pozdravljamo svako angažovanje na pronalaženju stabilnog rješenja za region
Šefica kosovske diplomatije Donika Gervalla je rekla da je Turkiye posljednjih decenija stajala uz Kosovo u teškim i ključnim trenucima i na tome će Kosovo uvijek biti zahvalno. Ona je rekla da Kosovo pozdravlja svako angažovanje na pronalaženju stabilnog rešenja za region.

“Kosovo ima jasnu orijentaciju integracije u sve evroatlantske strukture. Kao važna članica NATO-a, nakon ruske agresije na Ukrajinu, Turkiye je ponudila svoje posredovanje i također je aktivna na Balkanu kao neutralni posrednik između Srbije i ostalih”, kazala je Gervalla.

Ona je istakla da je stav Kosova jasan, da Rusiju i Srbiji vidi ne samo kao agresivan faktor, već i destabilizujući za cijeli region.

Kosovska ministarka je rekla da zadovoljstvo razgovarati sa turskim kolegom, koji je zaista dobar prijatelj Kosova i dobro poznaje “bolnu historiju ugnjetavanja i genocida na Kosovu i koji to nezaboravlja da pomjene tokom susreta u regionu”.

Ona je rekla da je razgovarano i podršci Turkiye u oblasti obrazovanja i zdravstva, te da je izrazila zahvalnost turskoj vladi na pomoći.

“Također sam izrazila zaintresovanost Kosova za produbljivanje saradnje, stvaranje mogućnosti za više turskih direktnih investicija na Kosovu i maksimalno korištenje potencijala koji se nude u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu u junu 2019. godine“, naglasila Gervalla.

Nakon sastanka sa šeficom kosovske diplomatije, turski ministar Cavusoglu je sa kosovskim ministrom za infrastrukturu i prostorno planiranje Liburnom Aliuom potpisao sporazum o saradnji u oblasti civilne avijacije, s ciljem povećanja broja letova između dvije zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79