Cazinjanka izložila pečenu pitu i kuruzu na svjetskoj izložbi hrane u Dubaiju

Puno je posebnih i toplih, ljudskih priča i sudbina o kojima smo pisali. Jedna takva je sigurno ona o Jasni Dolić, koja je, kako sama kaže, “rođena u cazinskoj bolnici, (to je iz vremena kad je Cazin imao porodilište i zato su u pravu svi, pa i neke političke stranke koje se i danas zalažu za vraćanje porodilišta u naš grad, op. autora), a odrasla u Pećigradu.”

Muzičku školu Jasna je završila u Bihaću i bila primljena na Muzičku akademiju u Sarajevu, na smjer solo pjevanja u klasi prof. Paše Gackića.

Krajem davne 1991. godine, Jasna je imala ogromnu želju posjetiti svog brata Jasmina u Australiji. Bila je tad najsretnija sestra na svijetu jer joj je on bio idol, kako kaže.

Nažalost, ubrzo, nakon kratkog boravka u Melburnu na bh. radiju je čula najmračniju vijest svog života:”Počeo je rat u Bosni i Hercegovini.”

Od tad se Jasna aktivno bori da prikaže svoju domovinu u najljepšem svjetlu. Kući često dođe i surađuje sa Bosancima i Hercegovcima širom planete, piše Cazin.net.

Bezbroj puta je Jasna pjevala sevdah na SBS radiju, a njena životna priča je bila prikazana na ABC News Hour u zemljama južnog pacifika. Jasna je bila i jedno od lica grada Melburna na 2006. Commonwealth Games ceremmoniji i njen CD album sevdaha je uvršten u muzičku biblioteku na Univerzitetu u Melburnu u Australiji.

Jasna je išla i izvan Australije i izložila je našu, autentičnu pečenu pitu, kuruzu i kuhinju, 2016. godine na Golf Food Expo u Dubaiju, a sad će predstaviti bosanskohercegovačku kuhinju na australskoj SBS televiziji u dimijama.

Za kraj razgovora za portal Cazin.net, ova ponosna, a skromna Cazinjanka kaže: “Trudim se koliko mogu za sve nas jer samo sa istinskim radom i slogom možemo uspjeti.”

Bravo za Jasnu i ona je ponos našega grada i države BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79