Čedomir Jovanović uputio oštru poruku Milanoviću zbog Željka Komšića

Post [M,D] First paragraph - 300x250

Čedomir Jovanović, lider srbijanskog LDP-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, žestoko je reagovao na izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, upućene Komšiću i Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

“Nije politički pristojno, ni ljudski na takav način odnositi se prema Komšiću. Ne zato što on ima s tim problem. To je poniženje za ljude koji su glasali za Milanovića. Šta je suština poruke? Šta drugo žele da kažu? Da si dobar Hrvat ako glasaš za HDZ? Što on u Zagrebu ne glasa za HDZ. Na šta to liči? Oni bi htjeli da Bosna bude mostarskih ustaša, paljanskih četnika i balija? Svako u svoj tor. To nije EU politika, to nisu dostojni stavovi predsjednika jedne države, članice EU”, istakao je Jovanović.

“Kako oni to utvrđuju? Jesu li spremni da sami pristanu na ta pravila? Je li oni to kažu da svaki Srbin treba da glasa za SDS, Hrvat za HDZ, a komunista za SDP? Nećete promijeniti procese vrijeđanjem Komšića. Komšić je dobio podršku zbog toga što ne pretpostavlja interese sebe kao Hrvata, koji je to potez povukao na štetu Hrvata? Razlikuje se jer je lojalan BiH, svojoj domovini. On je Hrvat i ima podršku ljudi koji su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Jevreji, građani BiH. To moraju da shvate”, poručio je Jovanović gostujući na N1 televiziji.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Podsjećamo, Milorad Dodik, također član Predsjedništva sastao se u Zagrebu sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske, kao i Milanovićem – a nakon njega u posjetu su otišli Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ-a.

“Razgovarati u Zagrebu o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine sa premijerom Hrvatske i šefom vladajućeg HDZ-a – nije uredu, nije pristojno, a ni diplomatski i zato takvim razgovorima ne bih prisustvovao”, poruka je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Šarmiranje bilo koga u ovakvim stvarima ne pomaže. Gospodin Izetbegović je, koliko sam vidio, iznio dosta tvrdo stav koji zagovara – da izmjene izbornog zakona kakve traži HDZ neće moći dobiti podršku”, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Prema mišljenju Jovanovića – poruke koje su poslane iz Zagreba su besmislene, nepotrebne.

“To Tuđman nikada nije uradio niti je tako govorio. Hajte Turci sa Alijom, a vi kod Slobe. Bosna ima svoj Ustav, Ustavni sud, Sud u Strazubru.. U Komšićevom mandatu se vraćaju izbori u Mostar. Dogovor je postignut jer se promijenila politička klima u zemlji”, rekao je Jovanović.

“Dodik i Čović bi od cijele Bosne napravili Mostar. Nikada ne bi bilo izbora, institucije bi bile blokirane. To je taj plan. Gdje ne bi bilo Komšića – tamo bi bio Mostar”, rekao je.

Post [M,D] Text - Linker

Dotičući se pitanja oko nezavisnosti Kosova i premiještanja Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem – Jovanović je kazao da je Dodikov zahtjev odricanje pameti, a Komšićev – prizivanje pameti.

“Dodik je tražio od Predsjedništva da se odrekne pameti, a Komšić je poslao poruku tražeći da se pameti prizovu. To što je tražio je realnost. Što je tražio Dodik je ludost, poručio je Jovanović.

Na koncu gostovanja poručio je da “Dodik radi što mu se kaže”, a građanima BiH je poželio dobro zdravlje zbog pogoršane situacije sa korona virusom.

Post [M,D] Text - Linker
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79