Čeka li BiH haotično predizborno ljeto?

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine upozorenje zbog neusvajanja budžeta koje uslovljava i finansiranje lokalnih izbora. Poručuju: “Situacija je alarmantna, izborni proces u BiH ozbiljno je ugrožen”.

Istekao je i rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih partija, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za učešće na Lokalnim izborima, a predizborna kampanja već se osjeti, iako je 15. novembar daleko.

Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini nikada nije ni prestala, jer svake dvije godine imamo izbore. Poznata je i politička retorika, dok vrela pitanja čekaju na usvajanje u državnom parlamentu među kojima je i budžet koji još nije usvojen.

“15.novembar je daleko, niko ne može predvidjeti šta će se desiti ali treba učiniti sve da se izbori održe 15. novembra. Ja bi želio da ova predizborna kampanja makar koliko-toliko smanjiti onu nekorektnu kampanju, da ne bi rekao prljavu i da će se baviti životnim pitanjim građana BiH a ne visokom politikom”, ističe Vehid Šehić iz Koalicije “Pod lupom”.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da ova predizborna kampanja neće biti ništa drugačija u odnosu na prijašnje.

“Nije ništa drugačija u odnosu na kampanje koje svaki put iznova doživljavamo. Puna je niskih udaraca političkih previranja. Vidimo na primjeru grupisanja oko Mostara i Srebrenice da unatoč tome što se radi o lokalnim izborima opet se radi o zbijanju nacionalnih redova”, naglašava Topić.

Predizbornu kampanju posebno prate Mostarci, jer su dočekali da glasaju nakon 12 godina. Nezadovoljni su predloženim modelom lidera SDA i HDZ-a koji stavlja pečat na dvoetničku podjelu grada na Neretvi.

“Ne dogodi li se izglasavanje promjene izbornog zakona u bh. parlamentu građani Mostara bi vrlo lako mogli ostati na čekanju i sljedeće četiri godine. S druge strane, i usvoji li se to rješenje u vezi s Mostarom, neće se ništa specijalno, ruku na srce događati, etnonacionalisti u ovoj zemlji, već su dovoljno učinili da izazovu novu homogenizaciju”, kaže sociolog Slavo Kukić.

Naizgled jednostavno pitanje u bh. političkoj paraksi pokazalo se kao neriješiv problem. Model glasanja koji ojačava etničko a slabi građansko, nije dobar, smatraju Sarajlije. Nije dobro ni što vjerujemo političkoj demagogiji pa godinama biramo iste.

Previranja na političkoj sceni već nagovještavaju haotično predizborno ljeto dok Centralna izborna komisija BiH apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da se u zakonom utvrđenom roku osiguraju finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora. Iz CIK-a upozoravaju da je realizacija izbornih aktivnosti dovedena u pitanje, a jedna od tih aktivnosti je izlaganje i štampanje privremenih biračkih spiskova, čiji su pakovanje i distribucija trebali početi sutra, no ta aktivnost kako su saopštili, neće biti realizovana na vrijeme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79