Čeka nas novi rast izvoza, ali i poskupljenja: Zbog izbora neće biti nužnih reformi

Kakva će biti ekonomska 2022. godina za građane Bosne i Heregovine?

Prema dostupnim informacijama, inflacija u BiH u 2021. godini iznosila je 5,5 posto, s tim da je izvoz imao uzlaznu putanju. O projekcijama za godinu u koju smo zakoračili za Faktor je govorio ekonomski analitičar Admir Čavalić.

– Nema sumnje da će globalna energetska kriza u sjevernoj hemisferi trajati do proljeća. Znači, mi u BiH imat ćemo rast cijena struje, plina, nafte… Očekivani ekonomski rast u našoj državi je tri posto, a u svijetu 4,7 – kaže Čavalić.

Bosna i Hercegovina je u periodu januar – novembar 2021. izvezla robe u vrijednosti 12,892 milijarde konvertibilnih maraka što je za 34,8 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

– Ono što je dobro je to što možemo očekivati novi rast izvoza. Podsjećam da je izvoz u 2021. bio rekordan, čak bolji od pretpandemijeske 2019. Rezultat je to promjena na geopolitičkom planu, brodski promet bio je otežan, Evropska unija se zbog toga okrenula tržištima u svom dvorištu – ističe Čavalić.

Sagovornik smatra da se u izbornoj godini ne mogu očekivati nužni reformski procesi.

– U Federaciji BiH pokušalo se s donošenjem zakona o doprinosima i dohotku, ali bezuspješno. Kada nije moglo u 2021. godini, kako to očekivati u izbornoj? Možemo očekivati blokade institucija na državnom i federalnom nivou, možda čak i u pojedinim kantonima.

Očekujem da Vlada FBiH povuče neke interventne socijalno-ekonomske mjere. Što se tiče inflacije, osnovno je pitanje hoće li centralne banke na globalnom nivou uspjeti to iskontrolisati – smatra on.

  Masovna tučnjava migranata kod Cazina

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79