Čeka se samo odluka Evropskog parlamenta: Građani Kosova uskoro će moći bez viza u EU?

Kosovar Albanians walk under the EU and Kosovo flags in the main square of Pristina on May 4, 2016. - The European Commission has proposed to lift visa requirements for citizens of Kosovo for short-term travel to the EU's passport-free Schengen zone. (Photo by ARMEND NIMANI / AFP)

 

Vijeće EU-a usuglasilo je u četvrtak stajalište o ukidanju viza za građane Kosova i još preostaje potvrda Europskog parlamenta da bi odluka bilo konačna.

“Kosovo je uložilo velike napore na poboljšanju svoje sigurnosti, u upravljanju migracijama i usklađivanju s viznom politikom EU-a”, izjavila je švedska ministrica za migracije Maria Malmer.

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a u četvrtak su u prvom čitanju odobrili odluku o ukidanju viza i sada preostaje još potvrda Europskog parlamenta.

Odluka će stupiti na snagu kada se počne primjenjivati novi sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja putnicima koji ne trebaju vizu u EU-u (ETIAS) ili najkasnije 1. januara 2024. godine.

Prvobitno je bilo planirano da će s primjenom sistema ETIAS početi 1. januara ove godine, zatim se govorilo o maju ove godine, a prema najnovijim informacijama počet će 1. novembra 2023.

ETIAS je sistem registracije putnika koji ulaze u EU, a kojima za ulazak nije potrebna viza. Građani tih zemalja morat će prije puta u EU podnijeti zahtjev preko internetske stranice ili preko mobilne aplikacije i platiti naknadu od sedam eura. Odobrenje će vrijediti tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta.

Građani Kosova moći će, poput ostalih građana država zapadnog Balkana, putovati u EU bez viza i ostati do 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79