Čekaju se BiH i Crna Gora: Dogovoren “mali Šengen”, putovat će se s ličnom kartom

“BiH će konačan stav donijeti u skladu s našim procedurama i nakon ozbiljne analize od strane ovlaštenih institucija, poslovne zajednice, eksperata iz oblasti koje inicijativa tretira”, naveo je Zvizdić

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je inicijativa o slobodnom kretanju robe, usluge, ljudi i kapitala, iza koje stoje Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, prva samostalno pokrenuta inicijativa na zapadnom Balkanu, te da ona predstavlja dodatnu vrijednost na ono što su do sada radile institucije EU sa zemljama regije.

“Pokrenuli smo inicijativu ili, kako ja volim da kažem, akcijski plan koji Balkan čini drugačijim. Srbija, Albanija i multietnička Sjeverna Makedonija pokrenule su inicijativu kojom mijenjamo regiju i pozivamo druge partnere zapadnog Balkana da nam se pridruže, kako bi postali bolje mjesto za život i bili bitniji faktor na cijelom europskom kontinentu”, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ohridu nakon sastanka lidera zemalja zapadnog Balkana.

Isa Mustafa: ”Mali Šengen” pokušaj nove mini Jugoslavije s Albanijom, bez Hrvatske i Slovenije

Zaev je dodao kako inicijativa šalje poruku međunarodnim institucijama i međunarodnim predstavnicima da i dalje rade sa zemljama regije, javlja Tanjug.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić smatra važnim da se u regiji napravi ambijent normalnosti, a ne ambijent sukoba i mržnje, te ističe kako će inicijativa doprinijeti boljem životu građana, koji će se lakše kretati i živjeti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da Bosna i Hercegovina nema konsenzus ili definitavan stav u vezi s inicijativom za “mali Šengen”, iako je načelno opredjeljena za jačanje regionalne suradnje i pritom istaknio kako primaran fokus BiH ostaju europske integracije.

“BiH će konačan stav donijeti u skladu s našim procedurama i nakon ozbiljne analize od strane ovlaštenih institucija, poslovne zajednice, eksperata iz oblasti koje inicijativa tretira”, naveo je Zvizdić.

Albanski premijer Rama poručio je da bi u tu inicijativu trebalo uključiti i Kosovo “na ravnopravan način i na legalnim osnovama”, te da očekuje da i Kosovo na sljedećem sastanku u Draču, 21. decembra, bude predstavljeno kao i ostale države regije.

Rama ističe da nije promijenio svoj stav prema Kosovu, niti mišljenje da Srbija teba da ga prizna, ali smatra i da nije bilo smetnji da kosovski predsjednik i premijer budu u Ohridu.

Ministrica ekonomije Dragica Sekulić koja je predstavljala Crnu Goru na skupu kazala je kako će o inicijativi “naša Vlada i naša država dobro promisliti s aspekta benefita za svoje građane i gospodarstvo i naravno s aspekta bolje evropske integracije u EU”.

Pritom je istaknula kako je jedini cilj Crne Gore u ovom smislu integracija u EU te da kao takva nema alternativu.

“Crna Gora je lider u europskim integracijama, zemlja koja nema nijedan otvoreni slučaj s bilo kojom državom regije i koja je u okviru berlinske inicijative ispunila najveći broj preporuka. Time smo pokazali da suštinski vjerujemo u regionalnom povezanost u Ekonomsku povezanost naših zemalja”, zaključila je Sekulić za Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79