Čekali Željka (19) da se vrati s posla, ali kada su izašli na ulicu vidjeli su STRAVIČAN PRIZOR

Udario ga je kolima i pobjegao. Da je stao da ga poveze da mu ukaže pomoć, možda bi preživio. Možda bi bio invalid, ali bi bio živ. Međutim on je pobjegao. Umjesto da unuku spremamo svadbu, mi ga sahranujemo.

Ovim riječima ispovijest počinje Nikola Perić, djeda Željka Ristića (19) iz Šainovca koji je nastradao nakon što ga je kolima udario pijani vozač „golfa2“ M.P. iz okolone Doljevca. Teška nesreća se desila sinoć oko 22.30 časova u ovom doljevačkom selu, na svega stotinak metara od kuće u kojoj je Ristić živio sa majkom, babom i djedom.

– Ja i žena smo sjedili kući i čekali ga kao i svaki put. Radio je drugu smjenu u fabrici APTIV u Leskovcu i uvijek je bio kući do 22.35 časova. Dođe, popije kafu, nekad večera, nekad ne, međutim, sada ga nije bilo. Pomislio sam možda je gužva u saobraćaju pa će doći kasnije. Prođe još pet minuta – nema ga i ja kažem ženi: “Pozovi ga da vidimo gde je“ – priča Nikola, djeda poginulog mladića.

Kako kaže, njegova supruga, a Željkova baba, ga je pozvala, međutim poziv je bio odbijen.

– U tom trenutku smo vidjeli kako policija s rotacionim svjetlima prolazi pored naše kuće. Žena mi kaže “ima neki udes na ulici”. Izašao sam tamo i kažu mi ljudi da su nekog dečka udarila kola. Ja im kažem: “Moga unuka nema. Uvijek dolazi do 22.35 a sada ga nema”. Išli smo bliže do mjesta nesreće i kad smo prišli na par metara vidjeli smo da kraj puta leži moj unuk Željko – priča nesrećni čovjek.

Nikola je, kako Blic piše, po izlasku iz autobusa išao lijevom stranom pored kolovoza u pravcu Doljevca, zemljanim pojasom koji je širok nekoliko metara što je dovljno da pješaci idu bezbjedno, ali je “golf”, dolazeći njemu s leđa, iz pravca Žitorađe, prešao na drugu stranu puta izletio sa kolovoza i usmrtio ga na mjestu.

– Vozač je kako smo čuli bio u kafani u Žitorađi, tamo je pio vinjak i pivo. U povratku je ili preticao ili je izgubio kontrolu nad vozilom pa je prešao skroz na drugu stranu i udario Željka koji je išao pored puta. Da je makar stao da ga poveze, da mu ukaže pomoć, možda bi preživio. Međutim vozač je pobjegao – priča kroz suze djeda poginulog mladića.

FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

On dodaje da su u blizini mjesta užasa bili neki momci, koji su odmah pozvali policiju.

– Nije mu bilo spasa, na mjestu ga je ubio – kaže kroz suze.

Uplakana baka Dragica ne može da dođe sebi od šoka.

– Uvijek ga čekam da dođe s posla, jer ne ide da spava dok me ne vidi i ne poljubi. Kaže mi. “Babo, ja ne mogu bez tebe”. Sinoć, ja ga čekam i vičem: „jao, nema ga, nema, nema“ Šaljem mu poruku, zovem, oni mi odbijaju poziv. Vidjela sam policija na ulici, izađoh u spavaćici. Vičem mužu: „Nikola izlazi, djeteta nema“. Zagrnula sam se jaknom, otišla tamo, a oni me vraćaju. Gurnula sam policajca, prišla do njega, da ga vidim, a dvojica me vratiše nazad. Hitna pomoć došla poslije pola sata, tog su vozača tamo trijeznili, pusta mu glava ostala. Otišao u ambulantu u Doljevac, kao počeo da se guši pa ga je sanitet odveo u Niš na triježnjenje. Željko je stradao, a ni mrava nije zgazio – jada se očajna baka.

Bio jedan od najboljih radnika

Djeda Nikola kaže da je Željko bio jako vrijedan i da je i radio i završavao školu vanredno.

– Željko je završio srednju školu ŽIŠ u Nišu, upisao četvrtu godinu vanredno i zaposlio se u fabrici APTIV u Leskovcu. Prvo je godinu dana radio u Leoni, a od septembra radi u APTIV. Važio je za jednog od najboljih radnika u fabrici Leskovcu. Mlad čovjek, tek je počeo da živi, a vrlo je bio komunikativan, veseo. Sa svima je sarađivao, šalio se. Umjesto da ga ženimo mi ga sahranjujemo – kaže deda Nikola.

Jedna od Željkovih rođaka kaže da je bio lijepo vaspitan mladić.

– Cijelo selo ga obožava… Vidimo ga svaki dan, ranac na leđa, masku na usta i na posao. Vrlo pedantan dečko je bio. Čim je završio školu, odmah se zaposlio, sam je htio da radi. Najbolji radnik je bio u Leskovcu, svi ga hvale – kaže jedna od Željkovih rođaka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79