Čelik pojasnio: Ne želimo zaustaviti život u KS, dobili smo odluku OHR-a i mi smo u pravu

U suštini mišljenje OHR-a ne govori ništa drugo nego ono što je nova većina govorila, da treba sjesti i dogovoriti se, oni koji su izabrani iz klubova, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kazao je Mirza Čelik.

– Danijela Kristić je zaboravila kazati da Ustav FBIH ne poznaje Ostale. Taj dokumenat koji je nekako implementiran u Ustav KS može se smatrati neustavnim jer niži organi treba da usklade akte s višim pravnim organima u ovom slučaju sa Ustavom FBiH. Na jednoj strani imamo predstavnika Bošnjaka i predstavnika Srba koji bi trebali da se dogovore o izboru predsjedavajućeg. Oni su se dogovorili da sam to ja, a imamo dva zastupnika u Skupštini koji se izjašnjavaju kao Hrvati koji uopće nisu došli na sjednicu da kažu da je to vitalni nacionalni interes. Ali izborom u rukovodstvo, tu nema vitalnog nacionalnog interesa – kazao je Čelik.

Vijeće koje pri Ustavnom sudu razmatra pitanje vitalnog nacionalnog interesa, prema Čelikovim riječima, nije imenovano, piše Faktor.

– To znači da ova četvorka želi da zadrži pozicije, kako bi izvršili opstrukciju, da se podnese vitalni nacionalni interes kako bi Ustavni sud proslijedio prema Vijeću a to vijeće nije formirano i to može stajati jako dugo – kazao je Čelik.

Istakao je da je činjenica da ljudi ne žele da većina upravlja Kantonom, već da sluša manjinu.

– Mi smo danas dobili odluku OHR- a i kažemo da smo mi u pravu a ne oni. U mišljenju OHR-a piše da se konstutivni narodi, Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Napominjem da su u KS Bošnjaci najmnogoljudniji narod i od 35 zastupnika 29 je u Skupštini KS. Pitam vas i građane KS da li je ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka ovoj situaciji u kojoj oni kažu da je predsjedavajuća do 27 bila Danijela Kristić koja se izjašnjava kao Hrvat a sa druge strane imamo premijera iz reda Ostalih, gdje su tu Bošnjaci – kazao je Čelik.

Danijela Kristić: OHR nam je dao autentično tumačenje Ustava KS, ja sam predsjedavajuća Skupštine KS

Kazao je da su na današnjem sastanku ponudili nekoliko modela da se odblokira rad Skupštine KS.

– Ja kao predsjedavajući obećavam zajedno sa 18 zastupnika, obećavam da nećemo ostaviti građane KS bez odkuke o privremenom finansiranju. Mi ćemo zakazati sjednicu na kojoj ćemo usvojiti Odluku o privremenom finansiranju – kazao je Čelik.

Istakao je i da je druga strana rekla da ne želi Marija Nenadića na mjestu premijera.

– Imali ste priliku da čujete o kakvom se čovjeku radi. Oni su uslovili da Nenadić treba da održi sastanak sa Kojevićem i Nikšićem da bi oni odlučili da li će on biti prijedlog za mandatara – kazao je Čelik.

Naglasio je da će Odluka o privremenom finansiranju biti izglasana u januaru.

– Mi nećemo da blokiramo sistem. Ali nemam namjeru da nekog tjeram sa pozicije na kojoj ja treba da sjedim – kazao je Čelik.

Na pitanje šta će se desiti sutra na sjednici Skupštine KS Čelik je kazao da će on doći na sjednicu.

– Doći ću i pitati imamo li pečat i mogu li da predsjedavam Skupštinom KS. Ukoliko to dvoje ne bude mi ćemo napustiti Skupštinu KS – naveo je Čelik.

Inače, Nermin Nikšić i Predrag Kojović ovlastili su Elmedina Konakovića da predstavlja ove dvije stranke na današnjem sastanku i da govori u ime njih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79