Čelnik WHO-a o pandemiji: Naredni mjeseci će biti jako teški, neke zemlje su na opasnom putu

epa06747281 Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general of the World Health Organization (WHO), attends a press conference at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, 18 May 2018. The WHO Director-General answered questions ahead of the World Health Assembly and following the meeting of an International Health Regulations Emergency Committee on Ebola in the Democratic Republic of the Congo. EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, govoreći o pandemiji istakao je da će naredni mjeseci biti jako teški te je upozorio da se već pojedine zemlje nalaze na opasnom putu suočene s mogućim kolapsom zdravstvenih usluga.

Ghebreyesus je ocijenio da Sjeverna hemisfera proživljava kritičan trenutak pandemije.

“Narednih nekoliko mjeseci će biti jako teški, a neke zemlje su na opasnom putu i prijeti im kolaps zdravstvenog sistema. Pozivamo državne lidere da odmah poduzmu mjere kako bi spriječili daljnje smrtne slučajeve, propadanje osnovnih zdravstvenih usluga i ponovno zatvaranje škola. Kao što sam rekao u februaru i danas to ponavljam – ovo nije vježba”, istakao je Ghebreyesus.

Čelnik WHO-a je naglasio da previše zemalja bilježi eksponencijalni rast slučajeva zaraze, piše Reuters.

“To odmah ukazuje na preopterećenost zdravstvenog sistema koji radi s maksimalno ili iznad svog kapaciteta, a ne smijemo zaboraviti da smo tek u oktobru”, poručio je Ghebreyesus.

Na kraju je istakao da bi zemlje trebale poduzeti sve potrebne mjere kako bi brzo ograničile širenje koronavirusa. Dodao je da bi izbjegle obavezni lockdown ako bi radili na povećanom i poboljšanom testiranju te pronalaženju kontakata zaraženih i provođenju izolacije prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79