Čengić: Gradonačelnik se mora birati direktno, CIK ne poštuje Ustav FBiH

“Sva ova dešavanja su poruka da se gradonačelnik mora birati direktno”, istakao je Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, u dijaloškoj emisiji Plenum na Federalnoj televiziji.

“Ja sam već danas kontaktirao sekretarku moje Komisije za lokalnu samoupravu da pripremimo sjednicu na kojoj će se razmatrati moj prijedlog amandmana na Ustav FBiH, da se omogući da se bira gradonačelnik direktno u Sarajevu. Koliko Centralna izborna komisija ne poštuje Ustav FBiH najbolje pokazuje i paradoks da u Ustavu FBiH piše da se svi gradonačelnici u FBiH moraju birati iz gradskih vijeća.”

Navodi da, kada bi CIK poštovao Ustav Federacije, i načelnik Tuzle, Zenice, Goražda bi se birao iz gradskog vijeća.

“Sa druge strane, CIK poštuje Ustav i zakone Republike Srpske i tamo je Skupština RS-a odlučila da se neće više u Istočnom Sarajevu birati iz gradskog vijeća, nego direktno i CIK je to proveo. Dakle, ja ću pokrenuti to pitanje na Komisiji za lokalnu samoupravu i očekujem tu podršku i SDA i HDZ-a i svih stranaka, jer se Ustav ne može mijenjati samo ad hoc. Mislim da bi na taj način otklonili mnoge nepravilnosti, jer ako samo jedna osoba pokrene pitanje ustavnost izbora gradonačelnika bilo kojeg u FBiH, a da to nisu Mostar i Sarajevo, dovest će ga u pitanje. Tamo piše da svako gradsko vijeće u Federaciji bira gradonačelnika iz gradskog vijeća, a mi smo svjedoci za Gradačac, Gračanicu, Tuzlu, Živinice, Zenicu, Bihać, da se sve to biralo na izborima”, zaključio je Čengić.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79