Čengić o zabrani pušenja na javnim mjestima: Ovo će biti katastrofalno za privrednike i radna mjesta

Zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić je prokomentarisao novi zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mjestima navodeći da “ne treba ići u krajnost već u kompromis i dogovor” jer su bitni i zdravlje, ali i privreda.

– Novi zakon kojim se uvode drastične zabrane pušenja u FBiH u trenutku ekonomske krize će imati katastrofalne posljedice po privrednike i radna mjesta u FBiH ukoliko ne pretrpi određene izmjene – rekao je on.

Prijedlog zakona

On naglašava da prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje ne može podržati u obliku u kakvom je sada “jer će stvoriti velike probleme privredi koja se svakako nalazi u lošoj situaciji zbog ekonomske krize”.

FBiH: Predložen zakon o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenim objektima

– Trebamo raditi na kompromisu i brizi i zdravlju i radnim mjestima a to je moguće učiniti amandmanima – rekao je dodavši da bi ovaj zakon ugasio mnoga radna mjesta i u općinama iz kojih je izabran te da zbog toga ne može glasati protiv interesa radnika i njihovih porodica.

Ističe da osim radnih mjesta, postoji opasnost i od pada prihoda od PDV-a, a što bi kako tvrdi, vlast natjeralo na nova zaduživanja.

Životni stil i navike

– Vlast na državnom i entitetskom nivou bi se trebala više pozabaviti suzbijanjem crnog tržišta cigareta na koje država godišnje izgubi stotine miliona KM kroz akcize, te akciznu politiku napraviti da bude korisnija i efikasnija, a taj novac ulagati u zdravstveni sistem. Zabrane koje se predlažu novim zakonom su zaista drastične i idu čak do privatnih automobila i prostorija, i zato smatram da ima prostora za izmjene dijelova zakona – rekao je.

Upozorenje ljekara: Pušenje je mnogo opasnije od COVID-19

Kaže da nikada nije konzumirao duhanske proizvode, ali da svoj životni stil i navike ne stavlja ispred interesa radnika i privrede.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79