Čengić: Povećan budžet i olakšano opremanje policije u KS

Za 29. mart zakazana je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se razmatrati prijedlog Zakona o izvršenju budžeta KS za 2023. godinu kao i budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Zastupnik Irfan Čengić ističe da je prihvaćen prijedlog kojim se olakšava opremanje i naoružavanje policije u Kantonu Sarajevo, te je prihvaćen prijedlog za povećanje sredstava za kupovinu oružja, oklopnih vozila i druge opreme.

– Prilikom rasprave o Zakonu o izvršenju budžeta, dostavio sam prijedlog koji olakšava procedure nabavke policijske i vojne opreme uz primjenu Zakona o javnim nabavkama BiH.

Ovim izmjenama Uprava policije KS će moći nabavljati policijsku opremu kako to radi policija u RS, što će značajno pojednostaviti procedure, smanjiti mogućnosti žalbi i obaranja postupaka nabavke i ostale probleme koje smo imali u nabavkama oružja i opreme za potrebe policije – ističe Čengić.

Pojašnjava da će Uprava policije uz saglasnost Vlade KS moći provoditi tajne postupke koji do sada nisu provođeni. U postupku javne rasprave Vlada KS je prihvatila prijedlog i uvrstila ga u prijedlog Zakona o izvršenju budžeta KS koji će biti na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo.

– U odnosu na nacrt budžeta, sredstva za opremanje MUP KS, su povećana sa 2,7 miliona KM na 10,1 milion KM, što je bio jedan od mojih prijedloga u javnoj raspravi kao i same uprave policije i ministarstva. Zahvaljujem ministru finansija Davoru Čičiću i ministru MUP Admiru Katici na razumjevanju i saradnji, samo zajedno možemo jačati naš sigurnosni aparat. Nadam se da će i Skupstina KS imati razumjevanja za važnost ove teme – dodaje Čengić.

Čengić je istakao i očekivane da će Vlada FBiH konačno donijeti novu Uredbu o policijskim uniformama kako bi izvršili nabavku novih uniformi, ukolilo se to ne desi uskoro moramo pronaći način da opremimo našu policiju novim uniformama.

U prijedlogu Zakona o izvršenju budžeta KS za 2023. godinu koji je objavljen na web stranisj Skupštine KS stoji da “Sredstva utvrđena na razdjelu 17. glava 02. Uprava policije, na poziciji ” Nabavka specijalne opreme (vojne i policijske)-Uprava policije” izvršavat će se u skladu sa čl. 10d., 10e. i 10f. Zakona o javnim nabavkama (“Službeni glasnik BiH”, br.39/14 i 59/22). Za svaku pojedinačnu nabavku iz stava (2) ovog člana koja će se vršiti u skladu sa čl. 10d., 10e.i 10f. Zakona o javnim nabavkama (“Službeni glasnik BiH”, br. 39/14 i 59/22), saglasnost daje Vlada na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79