Centar za istraživanje ratnih zločina RS-a nabavlja pet vozila za 128.000 KM

Osim sjedišta u Banjoj Luci, ova institucija ima terenske kancelarije, kao i obavezu upravljanja i održavanja spomen-kosturnicama u Republici Srpskoj, koje se nalaze u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju, objašnjava on

Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske objavio je tender za nabavku pet vozila od kojih će jedno koštati više od 40.000 maraka.

Direktor Centra Milorad Kojić kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Narodna skupština Republike Srpske u oktobru 2019. godine pružila punu podršku radu ovog Centra uz ocjenu da ga je potrebno kadrovski i materijalno ojačati. To je urađeno, govori on, prilikom usvajanja Izvještaja o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

On kaže da Centar trenutno raspolaže sa tri putnička vozila, od kojih će se jedno, koje nije u upotrebi zbog dotrajalosti, naći na javnoj licitaciji, a da je ova institucija 2013. godine raspolagala sa šest putničkih vozila koja su u međuvremenu rashodovana.

Osim sjedišta u Banjoj Luci, ova institucija ima terenske kancelarije, kao i obavezu upravljanja i održavanja spomen-kosturnicama u Republici Srpskoj, koje se nalaze u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju, objašnjava on.

“Imajući u vidu navedeno, nabavka vozila je u potpunosti opravdana, s obzirom na to da je potrebno obezbijediti uslove za obavljanje svakodnevnih poslova u nadležnosti Centra”, naglašava Kojić.

U prvom dijelu tendera odnosno LOT-u, ova institucija traži novu, metalik crnu limuzinu, u vrijednosti od 42.735,00 KM bez PDV-a. Od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje “start-stop” sistem, sistem upozorenja za nadolazeću prepreku, senzore za parkiranje nazad, multifunkcionalni kožni servo upravljač te radio sa ekranom osjetljivim na dodir.

U drugom LOT-u, Centar traži četiri limuzine, bijele boje sa pogonskim gorivom, benzinom sa ugrađenom plinskom instalacijom i atestom u vrijednosti od 85.470,10 KM bez PDV-a. Navedeno je između ostalog da vozilo treba da posjeduje radio sa ekranom osjetljivim na dodir, bežično povezivanje telefona, USB, kao i upozoravajući signal za nevezan pojas te indikator pritiska u gumama.

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba, kaže da ova nabavka jeste planirana ali da tehnička specifikacija vozila koja se nabavljaju sugerišu “da ugovorni organ tačno zna koje modele automobila želi nabaviti, a velika vjerovatnoća je i to da znaju i ko će biti ponuđač”.

“S jedne strane Vlada Republike Srpske se kreditno zadužuje kako bi održala finansijsku stabilnost, a s druge strane se stiče utisak da za javne institucije, ustanove i preduzeća u Republici Srpskoj nema krize, s obzirom na to da intenzivno rade na obnavljanju i širenju svojih voznih parkova”, naglašava Golubović.

Prema podacima Baze službenih automobila, institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79