Centar za sport i rekreaciju Sarajevo: Ekonomska logika – bolje jedan balon za 20.000 nego dva za 24.000 KM

Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju Sarajevo (CSR), čiji je osnivač i vlasnik Općina Centar Sarajevo, 16. septembra 2019. godine raspisuje tender za nabavku balona u najam, a za potrebe pokrivanja teniskih terena. Procijenjena vrijednost nabavke iznosila je 20.000 maraka.

Dostavljene su dvije ponude – ponuda firme Bracom d.o.o. odbija se kao neprihvatljiva (između ostalog, Bracom je nudio balon star osam, a tražen je balon star najviše šest godina), a prihvata se ponuda firme UNOKO d.o.o. u vrijednosti od 19.500 maraka bez PDV-a, piše Žurnal.

Zbog, kako navode iz Bracoma vlasnika Davera Vranića, neusklađenosti tenderske dokumentacije sa zakonskim ili podzakonskim aktima i relativnih povreda zakona, ova firma podnosi žalbu. CSR nakon toga donosi Odluku o djelimičnom usvajanju žalbe i poništenju postupka javne nabavke, a koju potpisuje direktorica Sabina Špago.

PREKRATAK ROK ZA PRIJEM PONUDA

Rok za prijem ponuda bio je 24. septembar, što znači da su potencijalni dobavljači imali rok od samo osam dana da pošalju ponude.

Prema članu 56. Zakona o javnim nabavkama BiH, „zainteresirani kandidati/ponuđači mogu, u pisanoj formi, tražiti od ugovornog organa pojašnjenja tenderske dokumentacije blagovremeno, ali najkasnije deset dana prije isteka roka za podnošenje zahtjeva za učešće ili ponuda“, što znači da je zbog postavljenog roka od osam dana bilo onemogućeno traženje pojašnjenja.

Ovaj podatak se navodi i u podnesenoj žalbi, a u skladu s ovim treba podsjetiti i na pojašnjenje Agencije za javne nabavke BiH u kojem se navodi da u konkurentskom zahtjevu „rok za prijem ponuda nije propisan Zakonom“, ali da, ukoliko „rok za prijem ponuda koji je utvrdio ugovorni organ onemogućava blagovremeno provođenje naprijed spomenutih radnji vezanih za pojašnjenje i izmjene konkurentskog zahtjeva“, onda bi „ugovorni organ bio dužan poništiti postupak.“

Upravo iz ovih razloga CSR poništava javnu nabavku. No, druge navode iz žalbe ne prihvata.

Tako se u žalbi ukazuje i na kršenje člana 54. Zakona o javnim nabavkama. „Ugovorni organ nikako nije smio niti mogao u ponudi navesti tačnu snagu glavnog agregata (342 kW) s plamenikom na plin, već je jedino mogao navesti raspon snage od – do ili navesti minimalnu snagu tog gorionika“, navodi se u žalbi.

CSR odbacuje ove navode „jer sama činjenica da je žalitelj ponudio navedeni agregat tražene snage govori o činjenici da nije izvršeno favorizovanje ponuđača.“

Ovo, praktično, znači da se ne bi prihvatile eventualne ponude u kojima se nudi bolji ili jači glavni agregat od traženog. Almedina Abaspahić, viši stručni saradnik za javne nabavke i protokol CSR-a, za magazin Žurnal kaže kako će se ove i slične stvari „ispraviti u ponovljenom tenderu“.

Nadalje, u žalbi se ističe da je „javna nabavka izvršena u suprotnosti s načelom transparentnosti kao jednim od glavnih načela javnih nabavki, odnosno da je javna nabavka bila rezervirana za odabranog ponuđača“, a u prilog toj tvrdnji navodi se da je 11 dana prije objavljenog tendera, objavljen drugi tender gdje je predmet nabavke „nabavka radova za potrebe izgradnje polumontažnog objekta na teniskim terenima, a koja se zapravo odnose na prilagođavanje postojećih temelja novim balonima, odnosno balonima izabranog ponuđača“.

Iz CSR-a odbacuju ove navode „jer je predmetni postupak isključivo pokrenut za izgradnju polumontažnih objekata, tj. kontejnera, u kojima će biti smještene svlačionice za korisnike termina“.

Naime, radi se o javnoj nabavci objavljenoj 5. septembra, a procijenjena vrijednost iznosila je 20.000 maraka. 16. septembra dodjeljuje se ugovor jedinom ponuđaču, firmi Penny plus d.o.o. u vrijednosti od 35.219,36 KM, što je skuplje za više od 75% od procijenjene vrijednosti.

Na pitanje zašto je prihvaćena ovakva ponuda, Almedina Abaspahić navodi kako su „primili samo jednu ponudu“, te da su je odlučili prihvatiti zbog „rokova, odnosno dolaska zimske sezone“.

BRACOM NUDIO KOMPLETNU INFRASTRUKTURU

Firma Bracom je bila zakupac teniskih terena od 2013. do marta 2019. godine. Kako se navodi u žalbi, na predmetnoj lokaciji su već bila postavljena dva balona za sport/tenis, a koja podrazumijevaju pokrivanje četiri teniska terena. Kompletnu infrastrukturu (temelji s već montiranim ankerima, plinske instalacije, cisterna za plin…) Daver Vranić je već nudio Centru za sport i rekreaciju Sarajevo za 24.000 maraka godišnje.

„Sve navedeno, ugovorni organ je tada odbio uz obrazloženje da im je ponuđena cijena visoka iako je ukupna ponuđena cijena bila 24.000,00 KM za sve naprijed navedeno, dok je u predmetnom slučaju ponuđena cijena do 20.000,00 KM samo za jedan balon s gorionikom bez svih ostalih troškova koji podrazumijevaju adaptaciju temelja za drugačiji balon, transportovanje balona, prilagođavanje ostalih elemenata itd. Naprijed navedeno ima za cilj ukazati na neracionalnost odluke ugovornog organa, kao i eventualno ranije planirani scenario“, navodi se u žalbi.

No, s obzirom na to da je CSR javna institucija, ona je dužna primjenjivati Zakon o javnim nabavkama. To ističu i iz CSR-a, navodeći kako je ova ustanova „bila u obavezi da ispita tržište i da na osnovu utvrđenih parametara provede odgovarajući postupak“.

Nakon „ispitivanja tržišta“, CSR donosi odluku da za 20.000 maraka, na šta treba dodati i troškove transporta, adaptacije temelja i sve ostale pripremne radove (izvori Žurnala tvrde da će ti troškovi iznositi nekoliko hiljada maraka), na šest mjeseci unajmi samo jedan balon, iako su znali da za četiri hiljade maraka više mogu unajmiti dva malo starija balona, bez troškova transporta, adaptacije temelja itd. I to u slučaju da Bracomova ponuda bude najbolja, jer bi postojala mogućnost da neko treći ponudi balone po još povoljnijoj cijeni.

Almedina Abaspahić navodi da baloni koji su se do sada koristili „ne ispunjavaju određene kriterije“, da je riječ o „starim balonima za koje smo dobili informacije da su i poderani“. Čak se, kako navodi Abaspahić, na terenima „pojavljivalo blato“, te zaključuje da je potreban „kvalitetniji balon kako bi se unaprijedila usluga“.

Ove navode demantira vlasnik tih balona Daver Vranić, ističući kako baloni nisu novi, ali su u veoma dobrom stanju: „Blato se pojavilo samo jedne godine i to u jednom balonu na dijelovima terena. Ali, to se nije desilo zbog nekvalitete balona, nego zbog toga što nismo na vrijeme, prije većih hladnoća, postavili taj balon.“

Da su baloni u dobrom stanju, za magazin Žurnal potvrdio je i direktor Teniskog saveza Bosne i Hercegovine Senad Hadžimešić: „U tim balonima smo organizirali državna prvenstva. Imali smo optimalne uvjete, nismo imali zamjerki.“

Ono što treba istaći jeste da je postavljanje balona samo privremeno rješenje. „CSR uopšte nije imala namjeru pokrivati tenis terene balonima, već je namjeravala graditi halu od lameliranog drveta za trajno pokrivanje terena“, navodi se u odluci CSR-a. U vezi s ovim, treba reći da CSR jeste raspisao tender procijenjene vrijednosti 180.000 maraka za ove radove, ali nisu dobili niti jednu ponudu. „Nabavka balona je privremeno rješenje koje je neophodno jer nastupa kišni period“, dodaje se u odluci.

Upravo zbog toga što je balon privremeno rješenje i što je planirano da se koristi samo jednu zimsku sezonu, nejasni su razlozi zbog kojih se odlučilo da se nabavi noviji balon na koji će se potrošiti više novca.

Postavlja se pitanje opravdanosti nabavke novijeg balona, posebno ako se uzme u obzir da je planirano da se taj balon koristi samo pola godine jer je planirana gradnja hale, a ako se znalo da se za manje novca mogu dobiti dva malo starija balona, bez dodatnih troškova. Vrijedi ponovo istaći da se, eventualno, mogla dobiti i još povoljnija ponuda, jer bi opet morao biti proveden proces javne nabavke.

Na konstataciju da je, s ekonomske strane posmatrano, bolje imati pokrivena četiri teniska terena, a ne dva, Abaspahić kaže da je „njihova procjena da su dva terena dovoljna“.

Objava novog tendera očekuje se u skorijem periodu, jer slijedi kišni period, a teniske terene je potrebno adekvatno zaštititi. Pored toga, iz CSR-a korisnicima žele omogućiti optimalne uvjete za sportske aktivnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments