Centar Zenice uskoro bez kladionica

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice usvojena je odluka o mogućnostima obavljanja poslovnih djelatnosti u pojedinim ulicama ili dijelovima ulica na području grada, što podrazumijeva zabranu otvaranja poslovnica priređivača igara na sreću.

Odluka će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u “Službenim novinama“ Grada Zenice.

Usvojena je na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića, koji je ovu tačku po drugi put uvrstio na dnevni red. Kasumović u izjavi za “Dnevni avaz” ističe da na području Zenice posluje 128 kladionica i da je ovaj potez društveno odgovoran i opravdan.

– Mi uređujemo grad i imamo pravo na to. Zeničanima u centru grada trebaju pekare, apoteke, banke, butici, a tolike kladionice nam ne trebaju. Želimo ih dislocirati iz grada, neću da mi je grad prepoznatljiv po kladionicama – kaže Kasumović, dodajući da na 700 stanovnika ima jednu kladionicu i da na ovaj način pomaže građanima.

Marko Milanović, direktor preduzeća „Sport Plus“, smatra da usvajanje odluke ne znači da će tako i biti, jer imaju odobrenja za rad izdana od Ministarstva finansija FBiH.

– Privatne kladionice godinama vode pravnu bitku u Zenici, borimo se protiv nesuvislih prijedloga i bespravnih odluka. Tako ćemo i ovaj put! Prema popisu ulica u kojima treba doći do zatvaranja, „Sport Plus“ ima otprilike deset uplatnih mjesta, što znači najmanje 20 zaposlenih, odnosno 20 porodica koje mogu ostati bez hljeba – kaže on.

Mesnice i i second hand ostaju

Prvobitno su odlukom trebale biti obuhvaćene i mesnice i second hand shopovi, jer i oni, smatra Kasumović, kvare ugled grada. Amandmanom koji su uložili vijećnici SDA, na koncu je ova odluka usvojena na način da se u centru Zenice ukidaju kladionice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79