Centralna banka BiH odbila prijedlog Srđana Mandića: Iznenađeni smo, zabrinuti i razočarani

Centralna banka BiH odbila je prijedlog Općine Centar za zamjensku lokaciju za izgradnju novog objekta.

Naime, načelnik Srđan Mandić uputio je prije nekoliko dana pismo guverneru Centralne banke BiH Senadu Softiću u kojem mu predlaže da se novi objekt gradu u ulici Halida Kajtaza umjesto u parku Hastahana.

Softić je to odbio i u pismu naveo da je iznenađen.

“Dana 29. 3. 2021. godine zaprimili smo Vaše pismo čiji je predmet ponuda
alternativne lokacije za izgradnju poslovnog objekta za potrebe Centralne banke Bosne i Hercegovine. Istim smo u najmanju ruku iznenađeni, naročito iz razloga što ste naš jasan i argumentovan odgovor na ponudu za alternativnu lokaciju za izgradnju objekta već dobili, prije nepuna dva mjeseca, na održanom zajedničkom sastanku. Nismo željeli da Vi kao načelnik saznajete iz drugih izvora paušalne i netačne informacije o namjeri Centralne banke, kada je u pitanju izgradnja našeg objekta u neposrednoj blizini parka Hastahana, stoga smo s Vama otvoreno razgovarali i lično Vas upoznali o svim detaljima. Ni jednog trenutka nismo stekli utisak Vašeg nepovjerenja i nerazumijevanja naših planova, zbog čega smo i opravdano zabrinuti jer smo bili ubijeđeni da ćemo u Vama imati podršku i saradnju, imajući u vidu maksimalnu otvorenost i transparentnost naših poslovnih planova”, navodi Softić u odgovoru.

“Također, od Vas smo, nakon što ste nekoliko puta bili i pozivani u Centralnu banku, da Vam naši predstavnici i članovi stručne komisije predstave izabrani projekat, prije nego što to učinimo prema široj javnosti naišli na nezainteresovanost, obzirom da niste upriličili uzvratnu posjetu Centralnoj banci. Iznenađuje nas takav odnos, naročito nakon što ste nam na ovom sastanku predlagali i mogućnost zajedničkog predstavljanja idejnog projekta javnosti i građanima (čak ste predlagali i lokaciju za takvu prezentaciju – Dom mladih Sarajevo). Podsjetit čemo Vas i da ste upravo na tom sastanku, korigovali tekst saopštenja za javnost, nakon čega je isto objavljeno javno od strane Centralna banka. To je način na koji uvažavanje svojih poslovnih partnera i sagovornika. Iz razloga smo razočarani zbog činjenice da ste svoje pismo poslali medijima, prije nego što ste zaprimili naš odgovor. U najmanju ruku je bilo primjereno sačekati naš službeni stav na poslano pismo. Bez obzira na sve navedeno, rado Vam već ranije prezentovani odgovor ovim putem dostavljamo i u pisanoj formi, uz obrazloženje našeg stava”, kaže se u pismu.

Softić navodi kako CBBiH ima značajnu podršku javnosti nakon što je predstavila izabrano idejno rješenje i planiranu gradnju objekta “koji u punom smislu te riječi predstavlja jedinstven projekat „zelene gradnje””.

“Iako su u početku postojali negativni stavovi o ovom projektu, nakon što smo argumentovano obrazložili naše jasne namjere i planove, poput toga da nećemo prodati objekat trećem licu, da nećemo graditi zidove, da vojska i policija neće osiguravati zgradu, da više od 9500 m2 površine, koja je trenutno poprilično zapuštena, ostaje za uređenje parka što je i nama apsolutno u interesu itd, mišljenja su se očigledno značajno promijenila”, naveo je Softić.

“Očekivali smo da ćemo ipak jednom zajedničkom saradnjom Centralne banke i Općine Centar, medusobnom podrškom i koordiniranim aktivnostima, koje smo Vam u narednom periodu imali namjeru predložiti, napraviti ono što je najbolje za taj lokalitet, pa i gradane Općine Centar. Smatramo da ste svoje napore trebali usmjeriti ka aktivnostima koje se tiču stvaranja mogućnosti za uređenje i ozelenjavanje parkovske površine”, kaže se u pismu.

Softić kaže da je predstavljeno idejno rješenje od strane Centralne banke bilo dobra podloga za to i odražava viziju onoga kako lokalitet Hastahana može i treba izgledati.

“Međutim, jasno je da, nažalost, zbog ovakvih događaja cjelokupna ideja zajedničke saradnje na postizanju konačnog cilja i izgleda cjelokupnog lokaliteta, nije bio najbolji prijedlog”, piše Softić.

On dalje navodi kako je Mandić na već pomenutom zajedničkom sastanku dobio vrlo jasno obrazložen i argumentovan stav Centralne banke, zbog kojeg nisu u mogućnosti prihvatiti ponudu za zamjensku lokaciju.

“I sami ste u nekoliko navrata u svojim medijskim istupima već naglašavali kako ste Centralnoj banci ponudili tu opciju i kako je ona u startu odbijena iz opravdanih razloga, te je namjera ovakvog pisma u medijima još više nejasna i ukazuje nažalost na postojanje nekih drugih namjera. Također, upoznati ste s činjenicom da je u tom momentu Centralna banka već bila pred kraj procedure izbora idejnog rješenja i to drugog po redu, poslije više od godinu dana provođenja postupaka javne nabavke, nakon što je prvi postupak poništen zbog neprihvatljivosti ponuđenih rješenja. Pored objava u medijima, iako ste već unaprijed znali naš stav, kompletno pismo i prateću dokumentaciju iznijeli ste i na svom zvaničnom profilu na društvenoj mreži facebook. Zanimljivo je da su, po prvi put od kako se pitanje ovog projekta pojavilo u javnosti, Vašu objavu vrlo dosljedno prenijele i brojne Vaše stranačke kolege. Takvim potezom ste, možda i nenamjerno, doveli Centralnu banku na teren politike i političkih uticaja, u čemu mi ne želimo učestvovati”, naveo je Softić.

Dodao je i ovo:

“Izražavamo duboku zabrinutost sadržajem Vašeg pisma u kojem iznosite informacije o navodnim neregularnostima vezano za postupak usvajanja regulacionih planova u Općini Centar. Centralna banka kao društveno odgovorna državna institucija osuđuje bilo kakve aktivnosti koje bi mogle imati za svrhu uticaj na demokratske procese u društvu i slobodnu volju gradana Bosne i Hercegovine samim tim i Općine Centar. Međutim, postupke usvajanja regulacionih planova Općine Centar ne možemo komentarisati jer isti nisu u nadležnosti Centralne banke i na ishode istih Centralne banka nije mogla uticati na bilo koji način. Samim tim, neopravdano bi bilo očekivati da iz razloga, „netransparentnog vođenja cijelog projekta od strane prethodne administracije”, štetu trpi jedino Centralna banka”, navodi se između ostalog u pismu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79