Cerić: Ukoliko Schmidt ne povuče izvještaj o reisu Kavazoviću, odričem se njemačkih priznanja

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić oglasio se povodom toga što je visoki predstavnik Christian Schmidt, u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, kritikovao reisa Huseina ef. Kavazovića.

Naime, Schmidt je u izvještaju kritikovao izjavu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koja se odnosila na odbranu Bosne i Hercegovine.

Na to je reis Kavazović odgovorio da će uvijek braniti svoju domovinu, jer je to i sveta dužnost svakog muslimana.

“Neka Schmidt piše svoje izvještaje, to mu je posao”, prokomentirao je reisu-l-ulema Kavazović.

Svoj komentar na sve ovo dao je i bivši reis Cerić gdje najavljuje da će, ukoliko Schmidt ne povuče “zlonamjerni izvještaj” o reisu Kavazoviću, on se odreći dva visoka njemačka priznanja za promociju mira i stabilnosti u BiH i svijetu.

“Zamislite da nakon Holokausta Vijeće Sigurnosti UN-a imenuje u Njemačkoj visokog predstavnika sa zadatkom da zaštiti njemačke naciste od žrtava Holokausta. Ne možete to ni zamisliti, ali možete praktično vidjeti imenovanje visokog predstavnika za Bosnu, koji ima zadatak da zaštiti negatore genocida i udruženog zločinačkog poduhvata od žrtava genocida i udruženog zločinačkog poduhvata”, napisao je Cerić na svom Facebooku.

Schmidtom izvještaj u kojem je kritikovao reisa Kavazovića, Cerić smatra najmonstruoznijim izrazom mržnje prema islamu, muslimanima – Bošnjacima.

“Njegova licemjerna bajramska posjeta reisu-l-ulemi Kavazoviću bila je kamuflaža za ono što je imao namjeru da saopći svijetu, a to je da vrhovni poglavar u Bošnjaka remeti mir i stabilnost u Bosno”, smatra Cerić.

Za kraj, direktno je od Schmidta zatražio da bezuvjetno povuče, iz svog izvještaja, paragraf o reisu-l-ulemi Kavazoviću jer, kako tvrdi, to nije blasfemična ocjena samo o njemu, već o svima Bošnjacima.

“Ukoliko se ne ogradite od blasfemične izjave o reisu-l-ulemi Kavazoviću javno ću se odreći od oba priznanja, koja su mi dodijeljena u vašoj državi, kao moj protest protiv vašeg djelovanja u mojoj državi”, poruka je koju je Cerić uputio visokom predstavniku u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79