Čerkez: Izigrani smo, rekli su mi gdje su otišle vakcine

Izigrani smo, rekli su mi da COVAX nije dobio vakcine jer su ih povukle bogate zemlje, otkrio je za N1 Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva.

”Stav struke je bio da krenemo odmah s vakcinama koje su priznate u Evropskoj uniji. One vakcine koje su u Evropskoj uniji jer kao BiH slijedi put Evropske unije. Prestalo se kada se vidjelo da se ne može doći do ovih vakcina već se traži spas u bilo kojoj vakcini”, poručio je gost emisije Pressing.

Govoreći o eventualnom uvođenju PCR testova na ulasku u BiH, gost N1 kazao je kako je Ministarstvo, u kojem je angažovan, nekoliko puta tražilo da se donese takva odluka. Ali…

”Mi smo tri ili četiri puta, neka bude tri, Federalno ministarstvo zdravstva je tražilo od državnog nivoa zatvaranje granica i zabranu ulaska bez PCR testa. Ja mogu reći da je federalni ministar zdravstva potpisao i podržao odluku da se ide u zatvaranje države. Međusobno smo se konsultovali oko toga. Možda je prije toga rađena neka epidemiološka procjena pa je rečeno da nema potrebe, da je kasno’‘, rekao je on i nastavio:

”Cijelo vrijeme nismo osjetili volju da se zatvara prema susjedima, od strane Republike Srpske prema istočnim susjedima. Mi smo smatrali da bi to značajno pomoglo. To ne značli da ne bismo imali importovan virus. Ali se smanjuje taj rizik, jako je važno u ovakvoj situaciji zatvorene granice. Odnosno nezatvorene već s PCR testom”, ocijenio je Čerkez.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79