Čerkez: Nigdje ne piše da djeca trebaju nositi maske u školskim klupama

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je za Fenu da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva preporučio da djeca od šest do deset godina ne moraju nositi maske u toku nastave, te da je ta preporuka usklađena sa stavovima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a.

Djeca u osnovnim školama u Sarajevu moraju nositi maske

Komentirajući uputstvo Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u kojem se navodi da djeca u osnovnim i srednjim školama moraju nositi maske, Čerkez je kazao da su mjere Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva ostale iste, da se nisu mijenjale te da ih treba upotpunosti ispoštovati.

“Te mjere su distanca između djece u razredu, broj učenika u razredu te obaveza nastavnika da nosi masku. U našim preporukama nigdje ne piše da djeca tog uzrasta trebaju nositi maske u školskim klupama – pojasnio je Čerkez.

Međutim, istakao je da su dali uputstvo kantonalnim kriznim štožerima da zajedno s ministarstvima obrazovanja donesu mjere na osnovu procijenjene situacije.

“Obrazovanje je na nivou kantona, cijenili smo ustavnu nadležnost, jer je situacija drugačija u svim kantonima – kazao je Čerkez.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79