Čerkez se nakon dugo vremena ponovo oglasio: “Pripremamo se za četvrti val”

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, za Faktor je kazao kako se pripremaju za novi val zaraze koronavirusom. Dodaje kako početkom naredne sedmice imaju sastanak sa predstavnicima kantonalnih ministarstava zdravstva.

Naglašava kako od svih nas, našeg poštivanja epidemioloških mjera, zavisi kada će Bosnu i Hercegovinu zahvatiti četvrti val zaraze koronavirusom.

Više vakcinisanih, manje restrikcije

– Mi se pripremamo za novi val. U tom kontekstu već u ponedjeljak imamo sastanak sa svim kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo. Razgovarat ćemo o spremnosti da se veći broj vakcina aplicira, kada dođu i donacije. Da se poveća obim vakcinacije, kako bismo taj četvrti val dočekali sa značajno većim brojem vakcinisanih jer što bude veći broj vakcinisanih, sigurno da će i mjere najvjerovatnije biti manje restriktivne – govori nam Čerkez.

Naglašava kako odgovor na četvrti val u velikoj mjeri zavisi od broja vakcinisanih.

– Ako bude došao najavljeni broj vakcina koje imamo o Ministarstva civillnih poslova BiH (oko dva miliona), to bi značilo da bi pored ovih sada deset posto vakcinisanih u BiH, imali bismo još dodatnih 25 do 30 posto vakcinisanih najmanje. To znači da bi ukupni broj vakcinisanih bio između 35 i 40 posto. Ukoliko najavljeni broj vakcina dođe i ukoliko kantoni hitno naprave imunizaciju u narednom periodu, do početka jeseni bi se moglo očekivati da Bosna i Hercegovina sustigne i zemlje u regiji i dođe do cifre od 35 do 40 posto vakcinisanih – kaže Čerkez.

Upitali smo da li će građani Federacije dočekati dane masovne imunizacije, bez zakazivanja termina vakcinacije.

Vakcina štiti od ozbiljnih posljedica

– Sada će to krenuti kada dođu ove veće količine. Ali htio bih vam također reći da sada možete otići recimo u Livno, primiti vakcinu, ne morate se naručiti, čak iz drugog kantona doći. Mislim generalno da ćemo podići nivo vakcinacije i vrlo brzo pozvati sve kategorije da se slobodno vakcinišu. Što se tiče četvrtog vala, kada ga možemo očekivati, zavisi od našeg ponašanja. Može krenuti do kraja augusta, ali i nakon toga. Mi smo u svakom slučaju spremni da pratimo situaciju i spremni smo na odgovor u odnosu kakva bude trenutna epidemiološka situacija – govori Čerkez i dodaje:

– Moram reći da se u većini kantona mjere ne provode (nošenje maske, držanje distance), međutim, mi pratimo epidemiološku situaciju i ukoliko bismo vidjeli da dolazi do porasta, mi bismo intervenisali jer mjere su još na snazi, u zatvorenom da se nosi maska, drži distanca i ostalo. Jer nama sigurno predstoji još jedan duži period borbe sa COVID-19. I kada se vakcinišemo, morat ćemo živjeti na način drugačiji jer nije samo vakcina ta koja štiti. Vakcina štiti od ozbiljnijih posljedica, hospitalizacije, smrti, i tu je najveća efikanost vakcine i ona je ključna u borbi. Međutim, i druge mjere treba poštovati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79