Čerkez: Treba omogućiti muziku uživo, ali iza pleksiglasa

Foto: Anadolu Agency

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez na pres konferenciji nakon današnje sjednice Kriznog štaba FBiH izjavio je da je prijedlog o ublažavanju mjera, koji je upućen Vladi FBiH na usvajanje donesen zbog nikad manje incidence u ovom entitetu.

Kako je rekao Čerkez današnji zaključak donesen je nakon procjene epidemiološke situacije.

“Nikad nije bila bolja epidemiološka situacija od početka krize sa koronavirusom. U FBiH imamo incidencu 28, a skoro svi kantoni su ispod incidence 50, tj. imamo samo tri kantona koji imaju incidencu preko 50, a oni su u fazi smirivanja”, kaže Čerkez.

Dodao je da je trenutno u FBiH 3.359 pacijenata na bolničkom liječenju od čega je 17 na respiratorima.

“Ne smijemo se opuštati, i dalje se svi moramo pridržavati mjera. Maska u zatvorenom, distanaca i redovna higijena su i dalje na snazi. Posebno bih pozvao sve ugostitelje da se pridržavaju ovih mjera”, naveo je Čerkez.

Istakao je da, što se tiče Kriznog štaba, od danas su ukinuli ograničenje kretanja, ali da još uvijek čekaju potvrdu Vlade FBiH koja će zasjedati u četvrtak.

“Omogućili smo muziku uživo u ugostiteljskim objektima, DJ-eve, ali uz obavezni pleksiglas preko dva metra koji će u potpunosti odvojiti izvođača i publiku i da publika bude udaljena tri metra od tog pleksiglasa. Nakon 15 dana ćemo biti u stanju da još dodatno ublažavamo mjere, možda da se publika vrati na stadione itd…”, naveo je Čerkez.

Dodao je da, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, kantoni mogu samostalno donijeti mjere, poput policijskog sata ili drugih restrikcija, prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79