Čerkez upozorava: Preko 90% teško oboljelih od Covida je nevakcinisano, vakcinaciju treba ubrzati!

Više od 90 posto teško oboljelih od koronavirusa, koji su na bolničkom liječenju, nevakcinisane su osobe.

Taj podatak Feni je kazao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, koji je pozvao stanovništvo da se vakciniše, ali i ljekare porodične medicine da se angažuju što više i promovišu vakcinaciju.

“Praktično bi trebalo kontaktirati sve stanovnike, razgovarati i približiti im vakcinu. Trebamo ići u javnost, na mjesta javnog okupljanja, počevši od tržnih centara, jer jedino na taj način možemo ubrzati vakcinaciju”, smatra Čerkez.

Dolaskom hladnijeg vremena raste broj zaraženih, ali epidemiološka situacija je i dalje stabilna. Čerkez je rekao da je u odnosu na prošlu sedmicu zabilježen porast broja zaraženih od 26 posto.

“Na sedmičnom nivou imamo 3.099 zaraženih od koronavirusa”, ukazao je Čerkez dodavši da tome doprinosi mali broj vakcinisanih.

Situacija u vezi s brojem vakcinisanih se, kako je istakao, konstantno popravlja.

“Broj iz dana u dan raste i možemo reći da dostižemo planove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da će do kraja ove godine biti vakcinisano skoro 40 posto svjetske populacije”, naglasio je Čerkez, podsjećajući da je u Bosni i Hercegovini vakcinisano najmanje jednom dozom 28 posto stanovništva.

Procjene su da se izvan države vakcinisalo između sedam i deset posto stanovništva. Najavio je da stižu i nove količine vakcina te da su već stigle vakcine proizvođača Moderna, a da bi do kraja sedmice u Federaciju Bosne i Hercegovine trebalo doći i 120.000 doza vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech.

“Nadamo se da će to ubrzati tok vakcinacije. To je trenutno jedini instrument koji nas vraća normalnom životu”, napomenuo je Čerkez.

Kazao je da je Kanton Sarajevo napravio dobar progres u tom smjeru, da je stopa vakcinisanih blizu 50 posto, za razliku od Zapadnohercegovačkog ili Kantona 10, gdje je stopa vakcinacije između deset i 12 posto.

“Pretpostavlja se da je veliki broj osoba vakcinisan u susjednim zemljama, imajući u vidu da veliki broj ljudi s tog područja ima dvojno državljanstvo”, kazao je.

U vezi s favoriziranjem pojedinih vakcina, poručio je da je svaka vakcina koju je provjerila Agencija za lijekove sigurna i efikasna.

“Priča o izboru vakcina, pogotovo stanovništva koje nije stručno za takvu odluku, ne stoji. Veoma je bitno da primite vakcinu koja je na raspolaganju”, podsjetio je Čerkez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79