Čerkez: Uskoro ćemo za 30.000 dolara nabaviti testove za utvrđivanje da li neko ima gripu ili COVID-19

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala da nabavi testove koji dijagnostikuju i gripu i koronavirus, rekao je za Faktor Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Pojašnjava kako će nabavka najvjerovatnije ići preko Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Doze će se nabaviti za početak u visini od 30.000 dolara.

Podsjećamo, ovaj test su osmislili američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i riječ je o prvom dvostrukom testu koji je od američke Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobren, tačnije dobio dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima.

– Testovi bi trebalo da se nabave uskoro, ne mogi precizirati datum jer treba provesti procedure. Mislim da bi nabavka trebala ići preko Ministarstva civilnih poslova BiH. Sigurno je da se ide u nabavku tih testova za koje je izražena potreba i oni će se po dobijanju raspodijeliti certificiranim laboratorijama koje mogu raditi dijagnostiku COVID-19, poput one na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu – govori nam Čerkez i dodaje:

– U početku će se ovi testovi nabaviti za sumu od 30.000 dolara. Testirat će se samo suspektni slučajevi, kada su epidemiolozi, ljekari, u određenoj dilemi. Glavna je riječ stručnjaka, ali bez obzira na to radilo se o gripi ili koronavirusu, oboljeli će morati kući, u izolaciju. Dakle, epidemiolozi na kantonima su ti koji će odlučiti ko će od pacijenata raditi takav test.

Samo jednim brisom ili uzorkom ovi kombinovani testovi se mogu koristiti za brže dobijanje odgovora da li se radi o gripi ili COVID-19, a što je velika pomoć u iščekivanju nadolazeće sezone gripe tokom pandemije koronavirusa.

Čerkez je u svojem ranijem istupu kazao kako je Bosna i Hercegovina već davno razgovarala o ovim kombinovanim testovima i pokrenula inicijativu njihove nabavke.

– Nije tačno da se o tome ne razmišlja. U svim nabavkama pratimo stanje i na osnovu toga donosimo zaključke i mehanizam nabavke – rekao je Čerkez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79