Četiri člana ukazala na probleme u SDA stranci

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzle pokazala je razjedinjenost među članovima SDA koji su različito glasali za izbor rukovodstva tog zakonodavnog tijela, a ona je dalje potvrđena i dokumentom koji je u posjedu portala Klix.ba.

Stranka demokratske akcije (SDA) u Gradskom vijeću Tuzle ima pet vijećnika, a njihova razjedinjenost ilustrovana je na konstituirajućoj sjednici tog zakonodavnog tijela, s obzirom na to da ranije usaglašeni dogovor, prema riječima predsjednika Kluba vijećnika Zijaha Rifatbegovića, nisu svi ispoštovali.

Naime, prilikom izbora rukovodstva Gradskog vijeća Tuzle dva člana stranke Zijah Rifatbegović i Šefik Husić glasali su prema dogovoru i to suzdržano za izbor predsjedavajuće i zamjenika, dok su ostali podržali prijedlog SDP-a, odnosno trenutne većine.

“To je njihovo demokratsko pravo, a mi smo temeljna stranka koja je prošla kroz niz analiza i teških vremena i u svakoj smo se održali. Organi stranke će dalje odlučivati kako i na koji će se način locirati i vrednovati rad svih onih koji ne slijede analizu i organe stranke”, kazao je nakon te sjednice Zijah Rifatbegović, predsjednik Kluba vijećnika SDA.

Razjedinjenost unutar stranke potvrdili su i Nusret Muminović, Ćerim Rastoder i Medina Lolić koji su glasali suprotno stavu kluba, ali i Šefik Husić koji je bio na suprotnoj strani. Naime, ova četvorka je gradskom i kantonalnom odboru te članovima izvršnog odbora i kadrovske komisije SDA uputila pismo, odnosno prijedlog za prevazilaženje problema u gradskom odboru stranke.

Dokument četiri vijećnika SDA u Tuzli (Foto: Klix.ba) Dokument četiri vijećnika SDA u Tuzli (Foto: Klix.ba)

Na samom početku svog obraćanja oni su naveli da je Gradski odbor SDA gotovo prestao raditi nakon lokalnih izbora, a kako kažu, razloga za to je mnogo.

“Jedan od ključnih je nezadovoljstvo rukovodećih organa stranke izbornim rezultatima, odnosno imenima vijećnika koji su osvojili mandate. No, bez obzira na tu činjenicu, neophodno je izvršiti cjelovitu i detaljnu analizu izbornih rezultata i detektovati razloge zbog kojih stranka nije postigla bolje rezultate”, kažu u svom pismu Muminović, Rastoder, Lolić i Husić.

Prema njihovom tekstu, odgovornost za uspjeh i neuspjeh leži na vrhu stranke, odnosno njenom predsjedniku i najbližim saradnicima, ali i drugim članovima stranke.

“Za loše rezultate nismo krivi mi koji smo osvojili mandate i ušli u vijeće, jer smo se borili za svaki glas stranke, već neko drugi. Da uvidite kakav je odnos prema nama dovoljno je navesti činjenicu da još na zvaničnim stranicama stranke nismo uopće predstavljeni kao gradski vijećnici”, kaže ova četvorka.

Oni ističu da je neophodno sazvati Izvršni odbor SDA, ali ne putem telefonskih sjednica, i raspraviti o svim aktuelnim pitanjima. Poručuju da je nedopustivo blokirati rad Kadrovske komisije u vrijeme implementacije izbornih rezultata i stvoriti prostor za imenovanje komisija, članova savjeta, zapošljavanja i tako dalje, po sopstvenom nahođenju.

“Nefunkcionisanje stranke se najbolje pokazalo na primjeru izbora predsjednika Kluba vijećnika, gdje je u potpunosti prekršen član 135. Statuta SDA, koji nedvosmisleno definiše način izbora rukovodstva Kluba vijećnika. Ta činjenica je dovela do toga da Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću nije formiran i neophodno ga je odmah formirati”, upozoravaju Muminović, Rastoder, Lolić i Husić.

Potpisnici akta, kako kažu, za dobrobit stranke, naše države i građana, koji su im ukazali povjerenje, navedene organe obavještavaju da neće napustiti stranku kako bi neko želio, te da će zahtijevati sankcije za one koji krše Statut stranke.

“Ni medijski pritisci od takozvanog predsjednika Kluba vijećnika Zihaja Rifatbegovića, kao i pojedinih kandidata na Viber grupi (Suljo Osmanović i Hrustan Noćić), koji su nezadovoljni brojem osvojenih glasova, neće nas pokolebati”, zaključili su u svom obraćanju iz spomenute četvorke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79