Četiri mjesta na kojima prijeti najveća opasnost od zaraze

Pandemija koronavirusa posljednjih mjesec je buknula u Bosni i Hercegovini. U posljednja 24 sata zabilježena su 1.211 nova slučaja zaraze koronavirusom. Nažalost, od posljedica Covid-19 preminulo je 20 osoba.

Epidemiolozi upozoravaju da se dolaskom haldnijeg vremena virus lakše širi. Sve mjere prevencije ostaju aktuelne koje su izdali krizni štabovi i dalje su na snazi, a mjesta gdje se virus najlakše prenosi su gradski prijevoz, klubovi, firme, proslave…

Gradski prijevoz

Gradski prijevoz je od početka epidemije broj jedan na spisku mjesta gdje se najlakše zaraziti. Zatvoren prostor i veliki broj ljudi predstavljaju veoma pogodnu sredinu za prenošenje virusa.
Ovaj tip prijevoza nosi najveći stepen rizika bez obzira na to što su propisane brojne mjere, od obaveze da svi nose maske te da se drži propisana distanca. Zbog velikog rizika, pojačana je kontrola u vozilima.

Klubovi

Dolaskom hladniji dana, skoro svi ugostiteljski objekti zatvorili su bašte, te je okupljanje prešlo u zatvoren prostor. Nije novo da je veća vjerovatnoća od zaraze u zatvorenom nego na otvorenom, pa se sada ta mogućnost sa hladnijim vremenom opasno povećala.
Maske nisu obavezne za goste u kafićima i restoranima, bar dok sjede za stolom. Rad ugostiteljskih objekata skraćen je do 23 sata kako bi se smanjila mogućnost zaražavanja.
Evidentno je da pojedini ugostiteljski objekti, uprkos naredbama, i dalje rade iza 23 sata.

Firme

Iako je većina poslodavaca, koji su to mogli, na početku pandemije zaposlene poslala na rad od kuće, sada to već nije slučaj. Veliki kolektivi i višesatni rad u zatvorenom prostoru sa kolegama predstavljaju dobitnu kombinaciju za širenje virusa.
U prilog tome govore i veliki skokovi zaraženih u kantonima, poput Kantona Sarajevo, HNK, BPK…

Praznici, svadbe, okupljanja…

Novogodišnje praznike ćemo, kako se čini, provesti u svojim domovima. Kako stvari sada stoje, epidemiološka situacija nije povoljna, a entiteti, kao i kantoni ograničili su broj okupljanja, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.
Također, vrlo je izvjesno da tradicionalnih dočeka na trgovima širom Bosne i Hercegovine neće biti.
Iz Federalnog kriznog štaba su potvrdili da mjere koje su trenutno na snazi definiraju dovoljno za sada i u skladu sa sadašnjom epidemiološkom situacijom. Prema toj odredbi dozvoljeno je 50 osoba u zatvorenom prostoru i 100 na otvorenom prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79