Četiri trudnice ZARAŽANE KOVIDOM rodile bebe koje nemaju koronu

Kako je za Blic potvrdio direktor GAK dr Dejan Mitić u dobrom opštem stanju su i majke i bebe pa su sve četiri porodilje sa prinovama prekjuče otpuštene kućama.

U “narandžastoj” zoni je trenutno samo jedna trudnica, koja je bila negativna prilikom antigen testa na prijemu, ali je pod nadzorom ljekara jer je bila u kontaktu sa suprugom koji je pozitivan. Ona je u poluizolaciji jer može da bude pozitivna, a da se to ne vidi odmah u startu.

– Sve četiri porodilje bile su bez simptoma, ali su bile u izolaciji jer su bile pozitivne na kovid 19. Djeca nisu pozitivna, nema te horizontalne transimisije. Urađene su kontrole, bebe su zdrave i nisu pozitivne. Konsultuje se uvijek epidemiolog pri izlasku o načinu ponašanja nakon otpusta, ako imamo sumnju, konsultujemo infektologa – kaže dr Mitić.
Dojenje da, ali pod maskom

Majkama su, kaže, date preporuke kada odu kući – majka mora pod maskom da doji, da dezibnfikuje ruke često, da ne bi možda slučajno prenijela korona virus na dijete.

– Nije dokazano da se prenosi preko mlijeka tako da se uvijek preporučluje dojenje naročito u prvim danima jer kolostrum ima zaštitnu ulogu. To prvo mlijeko štiti bebu od million stvari, ima i antitijela, i zator se preporučuje dojenje – kaže dr Mitić.

On kaže da se vrši više provjera kako bi se spriječilo da se neka bolesna pacijentkinja nađe na istom odjeljenju sa zdravima

– Svaka trudnica ili pacijentkinja koja dođe radi hospitalizacije na GAK radi se prvo antigen ulazni test. To uvijek radimo. Ako je negativna, ide u stacionar kao i obično, ako je pozitivna odvaja se u kovid zonu i radi se radi se PCR test. I onda ako je za porođaj, onda se porađa tu jer u kovid dijelu imamo porođajni sto, ako zahtijeva operaciju – carski rez ide u kovid salu gdje se samo porađaju kovid pacijentkinje i nakon toga se vraća u kovid dio gdje ostaje do otpusta. Može da se desi da pacijentkinja bude negativna na antigenskom testu, a onda da se razviju simptomi i da se pokaže se da je pozitivna. Onda se ona prebacije u kovid dio ginekologije i odmah se vrši dezinfekcija cijelog prostora gdje je boravila – objašnjava Mitić.

On kaže da su maksimalno rigorozni smo oko primjene mjera jer ne žele da dozvoljeno da dođe do prenosa sa pacijenta na pacijenta ili da virus uđe u dio koji nije kovid.

– Imamo sestru na trijaži, koji god pacijent da dođe popunjava se upitnik o konktatktima sa zaraženima i mjestima na kojima su boravili prije dolaska i mjeri temperature, a potom, ako dolazi na bolnički prijem, prvo se radi antigenski test. Sitacija je promjenljiva, nekada u kovid dijelu bude dvije, tri žene, nekada četiri, nekada jedna. Dođu, porode se i odu. Ali nikada nije došlo da ne možemo da ispunimo kapacitete. Nijednom nismo bili prebukirani, da moramo da otvaramo nove sobe, proširimo kapacitete. Kovid dio je relativno i veliki i dovoljn je za potrebe klinike i grada uopšte – kaže dr Mitić.
Servirka na bolničkom liječenju, 90 odsto ljekara vakcinisano

Dr Mitić kaže da je od osoblja GAK oboljela samo jedna servirka koja se nalazi na bolničkom liječenju jer joj je potrebna kiseonička potpora.

– Od osoblja i ljekara niko nije obolio, mada moram reći da je 90 odsto ljekara vakcinisano, kao i dvije trećine osoblja. GAK radi u jednim vanrednim okolnostima što se tiče opreza i epidemioloških mjera, kao i prijema pacijenata za hladne intervencije. Rade se samo hitne intervencije, radi se malignomi i od skora KC je odzvolio hirurškim granama da jedan dan u nedjelji ima sale za te žene koje zahtijevaju operativno liječenje ali nisu hitne. Naravno sa postavljamo se u skladu razvoijem epidemiološke situacije u cijeloj Srbiji. Apdejtuje se ta siutacija i ako raste broj zaraženih, naravno da nećemo da operišemo neka hladna stanja koja nisu neophodna u ovo trenutku – objašnjava dr Mitić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79