Četvero djece s majkom zatekla u garaži, noć prije otac im izvršio samoubistvo

Djeca su uzrasta od 3 mjeseca do 5 godina. Žive u garaži. Pitam šta im je sada najviše potrebno. Odgovara mi: “Sve!”…

Na Facebook stranici “Hope and Homes for Children in Bosnia and Herzegovina” objavljena je potresna priča o majci i četvoro djece čiji je otac noć prije izvršio samoubistvo.

Potresne detalje za ovu organizaciju ispričala je socijalna radnica, a oni su je dalje proslijedili putem društvenih mreža, prenosi Fokus.

Priču prenosimo u cjelosti.

“Ponedjeljak, još jedan radni dan. Zvoni telefon. Javljam se: ‘Hope and Homes for Children, izvolite. Socijalna radnica, kaže mi da treba pomoć. U pitanju je porodica sa četvero djece. Majka sa posebnim potrebama. Otac, sinoć izvršio samoubistvo. Djeca su uzrasta od 3 mjeseca do 5 godina. Žive u garaži. Pitam šta im je sada najviše potrebno. Odgovara mi: “Sve!”

Treba im krov nad glavom, odjeća, hrana, pelene, higijenske potrepštine… Dok mi nabraja, čujem svoje misli… samo ne institucija. Sjetim se male čičkave djevojčice u suzama, kako se klati u krevetiću i jeca, doziva brata, koji je isto tu, u instituciji, ali na drugom odjeljenju. Ona ga ne vidi i ne zna gdje se nalazi. Četvero, koje je već pretrpilo traumu, da li treba da pretrpi onu još veću – odvajanje od majke, od porodice. Odvajanje od majke koja je funkcionalna i koja ih voli, koja brine, ali nema dovoljno novca. Država ima. Ima 4.000 KM za četvero djece, mjesečno, u insituticji. Toliko državu košta mjesečni smještaj, ali nema za pomoć i direktnu podršku ovakvim porodicama.

Odgovaram socijalnoj radnici da ćemo učiniti sve da ne dođe do razdvajanja djece od majke. Prenosim kolegama i kolegicama šta nam je raditi. Alarmiramo udruženja i organizacije, svi se odazivaju. Imaju sluha, kao inače, stišavamo socijalni bunt”, stoji u objavi na Facebook stranici.

Informacija o identitetu porodice, kao i lokacija gdje žive poznati su pomenutoj organizaciji.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79