Četverogodišnjem Abasu Rujancu iz Donjeg Vakufa, potrebna je pomoć svih dobrih ljudi

Četverogodišnjem Abasu Rujancu iz Donjeg Vakufa, potrebna je pomoć svih dobrih ljudi.

Poslije duge bitke za potomstvo Abasa smo dobili nakon treće trudnoće. Došao je na ovaj svijet u 30 sedmici, rodio se sa 1650 grama u Sarajevu. Bio je 19 dana u inkubatoru. Nakon mjesec dana izašao je iz bolnice. Abas je napredovao dok nije napunio 16 mjeseci. Tada smo otkrili da ima problem sa jetrom i štitnom žlijezdom. Što se tiče štitne, ima dvije dijagnoze hashimoto i hipotireoza, a što se tiče jetre još nema tačnu dijagnozu. Trenutno se vodi pod dijagnozom cistična fibroza. Išli smo doktorima gdje god nam se ukazala prilika. U zadnje vrijeme bili smo u Zagrebu više puta. Zadnju godinu Abasa vodi doktor iz Beograda Vojislav Perišić i on misli da treba Abas uraditi genetiku na rijetku jetrenu bolest koja se zove produktivno familijarna intrahepatična kolestaza, ali to u našoj državi i regionu nema i traži da se ponovi genetika na Cističnu fibrozu koju također ne rade u našoj državi.

Abasu je već jednom rađena genetika na Cističnu fibrozu u Češkoj, ali nisu utvrdili 100% da je ta dijagnoza. Nakon pet mjeseci morali smo ponoviti tu genetiku. Uzeta je krv od roditelja i djeteta, morali su uraditi širu paletu gena, zato je uzeta krv od sve troje, pošto je prva genetika nejasna. I taj nalaz nikad nije došao, a već je prošlo dvije godine. Poslali smo sve Abasove nalaze u Tursku jer nam je to jedina nada da će Abas tamo dobiti dijagnozu, jer tamo rade genetiku na sve moguće bolesti.

Zamolio bih vas u ime Allaha da nam pomognete da dođemo do tačne dijagnoze kako bi mogli liječiti našeg Abasa. Inače on se rodio nakon što smo izgubili troje djece i nakon njega supruga više ne može rađati. Sad mu je četiri i po godine, a ima samo 14 kg, tj. duplo je manji od svojih vršnjaka. Hvala Allahu centar ravnoteže i motorika mu je dobra i kad nema bolove on je jedan veseo dječak. Da vas Allah nagradi i na ovom i budućem svjetu, Amin – kazao je otac Abasa Safet Rujanac.

Svi ljudi dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu liječenju četverogodišnjeg dječaka Abasa Rujanca mogu kontaktirati oca Safeta Rujanca na broj: 062/240-811 ili novčanu donaciju da uplate na broj žiro računa u Sparkasse Bank dd 199-053-00602722-56, IBAN BA39 1990 5300 6027 2256 na ime Safet Rujanac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79