Četvorka se danas zvanično vratila na vlast u Kantonu Sarajevo

Kanton Sarajevo je danas dobio treću vladu u posljednje dvije godine, a čiji će premijer ponovo biti Edin Forto iz Naše stranke (NS). Tako je odlučila nova većina u Skupštini KS.

Za imenovanje vlade glasalo je 23, suzdržanih je bilo 6, a protiv 6.

Osim Naše stranke, novu većinu čine Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP) i samostalni zastupnici (Četvorka).

Forto će drugi put biti čelnik izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo, a prvi put je to bio nedugo poslije Općih izbora 2018. godine. Bio je premijer tzv. Šestorke koju su sa NS-om, NiP-om i SDP-om činili i Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), SBB-a i DF-a su smijenili vladu Šestorke, da bi početkom marta prošle godine bila formirana nova vlada koju su činili SDA, SBB i DF. Premijer je bio Mario Nenadić, a onda je nova parlamentarna većina krajem prošle godine izglasala nepovjerenje i Nenadićevoj vladi.

Najviše ministara u novoj vladi imat će NiP – sedam, SDP će imati tri, NS jedan, dok je jedna ministrica imenovana na prijedlog samostalnih zastupnika.

NiP-ovi ministri su Admir Katica (unutrašnji poslovi), Adnan Delić (privreda), Enver Hadžiahmetović (komunalna privreda, infrastruktura, prostorno urđenje, građenje i zaštita okoliša), Ivana Prvulović (rad, socijalna politika, raseljene osobe i izbjeglice), Naida Hota-Muminović (odgoj i obrazovanje), Omer Osmanović (boračka pitanja) i Samir Avdić (kultura i sport).

SDP-ovi ministri su Adnan Šteta (saobraćaj), Haris Vranić (zdravstvo) i Davor Čičić (finansije).

Lejla Brčić iz NS-a je ministrica pravde, dok je Melika Husić-Mehmedović ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih, a predložili su je samostalni zastupnici.

Kako su naveli, prioriteti nove vlasti u Kantonu Sarajevo, između ostalih, su borba protiv pandemije koronavirusa i korupcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79