Četvorka u Kantonu Sarajevo predstavila program: Ko će biti premijer i ministri?

Nakon što je danas nova većina u Kantonu Sarajevo predstavila program svog rada, sljedeći korak je izbor nove Vlade KS.

Pregovori o budućem premijeru i ministrima su u punom jeku a sve bi moglo biti poznato već narednih dana.

Podsjetimo da su ranije premijer Mario Nenadić i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik podnijeli ostavke, što je na posljednjoj sjednici Skupštine KS početkom ove sedmice i usvojeno, čime je korektno otvoren prostor novoj parlamentarnoj većini da imenuje novu Vladu i preuzme vlast.

Danas su u Sarajevu stranke „četvorke“ predstavile svoj program, odnosno dokument zasnovan na principima i mjerama kojima bi se u periodu 2021. – 2022., kako je rečeno, unaprijedio kvalitet života građana i građanki Kantona Sarajevo.

Naredni korak je predstavljanje sastava Vlade.

Zastupnik Damir Marjanović kazao je danas kako su uporedo sa izradom mjera išli i politički pregovori. On je rekao da ćemo u roku od 48 sati dobiti ime premijera te da postoje dva do tri kandidata oba spola.

Aljoša Čampara, poslanik u kantonalnoj skupštini koji je dio nove većine, kazao je danas za „Avaz“ da su pregovori u toku.

– Ne znam jesu li to završili, nema nikakvih novih informacija – rekao nam je Čampara.

On nije želio licitirati imenima ali je kazao da će premijer biti prijedlog Naše stranke ili Naroda i pravde.

U javnosti se u međuvremenu pojavila inforamcija da će u utorak biti sastanak na kojem će biti odlučeno ime budućeg premijera, a Čampara to nije mogao potvrditi.

– Moguće, ne znam. Nisam se uplitao u to, to je ostavljeno njima da vide – rekao je naš sagovornik.

Novu većinu čine predstavnici Naroda i Pravde (NiP), Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP), Naše stranke (NS) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), te nezavisni poslanici.

Kako smo ranije pisali, lider NiP-a Elmedin Konaković bi na čelu Vlade KS postavio Adnana Delića, zajedničkog kandidata „četvorke“ za načelnika Općine Novi Grad. S druge strane želja Peđe Kojovića je da to bude Edin Forto, premijer u prošlom sazivu.

Paralelno se pregovara ko će biti predsjedavajući Skupštine KS. NiP favorizira aktuelnu dopredsjedavajuću Danijelu Kristić, a Naša stranka Elvedina Okerića.

Ako premijer bude Bošnjak (Adnan Delić, NiP), onda Bošnjak (Elvedin Okerić NS) ne može biti predsjedavajući Skupštine. Na to mjesto bi došla Danijela Kristić (Hrvat, NiP). Time bi Konaković „ubrao“ obje pozicije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79