Četvrti dan odbijaju hranu: Mnogi migranti bi jeli, ali ostali iz kampa im ne daju da uzmu obrok

Migranti u improviziranom kampu Lipa već četvrti dan ne žele primiti hranu koju im dijeli Crveni križ Unsko-sanskog kantona, odnosno Bihaća, a dokad će to potrajati, ne zna se.

Prema riječima Selama Midžića, sekretara Crvenog križa Bihać, mnogi od njih bi i uzeli hranu, ali u kampu imaju određene grupe migranata koje na njih vrše pritisak, te ostali migranti iz straha to ne rade.

– To se dešavalo i na Vučjaku kad smo imali štrajk glađu. Bila je grupa migranata koji su zavodili red da se ne uzima hrana. Drugi su ispaštali, dok se jedan dan nije desilo da je jedan od migranata uzeo tanjir i onda su svi krenuli. On je bio jedan od hrabrijih koji je prekinuo taj štajk glađu – prisjetio se Midžić.

Ono što je zabrinjavajuće, dodao je, je to da samim odbijanjem hrane migranti narušavaju svoje zdravlje što može dovesti i do još većih problema.

– Čovjek koji je gladan nije otporan ni zdravstveno na sve trenutne klimatske promjene. Imunitet pada samim tim što se ne hrani i to može prouzrokovati različita oboljenja u samom kampu. Tako da sve ovo što se dešava nije dobro po migrante koji su sada izgladnjeli i to je jedan od najvećih problema. Može doći i do međusobnog sukoba među njima sa tom grupom koja sprječava uzimanje hrane. Mi smo u svakom trenutku spremni da, ako oni zatraže hranu, ona im se donese i da ih se opsluži – istakao je.

Prema Midžićevim riječima, koliko će štrajk glađu u Lipi potrajati, ne zna se.

– Sve zavisi od trenutne situacije, države BiH i dogovora koje su napravili – zaključio je.

Kako javljaju lokalni mediji, u šatore koje su postavile Oružane snage BiH još nisu ubačeni kreveti, pa su tako i sami šatori i dalje neiskorišteni, odnosno migranti u njima nisu proveli noć.

Podsjećamo, stotine migranata već danima borave na otvorenom, te su prije četiri dana otpočeli štrajk glađu i odbijaju prihvatiti privremeni smještaj u šatorima koje je postavila vojska, te traže bolje uvjete.

Oni su prije nekoliko dana trebali biti prebačeni u kasarnu na Bradini, ali do toga nije došlo jer su mještani ovog naselja blokirali put i nisu dozvolili da se migranti tu smjeste. Više od 700 migranata noć je provelo u autobusima u neizvjesnosti gdje će biti smješteni, ali su autobusi područje Lipe napustili prazni, a migranti su ostali na ranije devastiranom prostoru kampa Lipa.

Nakon jučerašnje posjete USK ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, dogovoreno je funkcionisanje improvizovanog kampa Lipa, koji su uspostavili pripadnici OSBiH.

– U improvizovanom kampu bit će osigurani osnovni uvjeti za život do opremanja privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je uspostavljen ranijom odlukom Vijeća ministra BiH. Ministarstvo sigurnosti BiH tražilo je od Oružanih snaga BiH, kroz zakonske mehanizme, da se upotrijebe resursi inžinjerije koji bi izvodili radove na sanaciji pristupnog puta prema lokaciji Lipa te radove za uspostavljanje snabdjevanja vodom i električnom energijom – saopćeno je jučer iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79