Četvrti talas korone u BiH moguć već krajem ljeta

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“U četvrtom talasu ne očekujemo veliki broj smrtnih slučajeva, jer ipak imamo određen broj građana koji imaju djelimičan imunitet”, kazao je Drljević

Četvrti talas virusa korona u BiH mogao bi stići već krajem ljeta, a zdravstvene ustanove počele su sa pripremom za veći broj oboljelih, jer, kako kažu, delta soj virusa korona, koji je registrovan u FBiH i koji se duplo brže širi, biće dominantan u novom naletu zaraze.

Potvrdili su ovo za “Nezavisne novine” u zdravstvenim ustanovama u BiH, gdje kažu da je period ljeta, kada imamo nešto povoljniju epidemiološku situaciju, idealno vrijeme da se što veći broj građana vakciniše.

Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, u razgovoru za “Nezavisne” rekao je da će četvrti talas kovida-19 u BiH sigurno doći te da će se to možda desiti već krajem ljeta.

“U prošlom valu kod nas je dominirao britanski soj virusa, ali već sada imamo ustanovljen delta soj, smatramo da će ovaj soj brzo biti dominantan, zbog čega novi talas ne očekujemo u kasnu jesen, već ranije”, rekao je Drljević.

Dodao je da zbog toga očekuju i veći broj oboljelih te da će učešće delta soja u ukupnom broju zaraženih u BiH biti oko 40 do 50 odsto.

“Karakteristike delta soja su, između ostalog, i to da se duplo brže širi. U BiH, prema zvaničnim podacima, imamo tek oko 10 odsto vakcinisanih i oko 30 odsto osoba koje su prebolovale virus, a da bismo imali zaštitu od ovog novog soja virusa, moramo imati makar 90 odsto stanovništva koje je razvilo antitijela”, naveo je Drljević.

Istakao je da je zbog toga realno očekivati da bi sa dolaskom novog talasa virusa korona mogao uslijediti i veći pritisak na zdravstveni sistem.

“Sa druge strane, u četvrtom talasu ne očekujemo veliki broj smrtnih slučajeva, jer ipak imamo određen broj građana koji imaju djelimičan imunitet”, kazao je Drljević.

Mladen Šukalo, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, kazao je da ovaj dom zdravlja prati situaciju u vezi sa virusom korona, kako u svijetu, tako i u regionu, i prilagođava se novonastalim situacijama.

“U zemljama u okruženju polako raste broj inficiranih i dominira delta soj, što mi takođe pratimo. To nam daje obavezu da budemo spremniji za eventualne novonastale okolnosti. Zbog toga je važno da se građani u što kraćem roku, u što većem broju vakcinišu”, rekao je Šukalo za “Nezavisne”.

Dodao je da se u gradu na Vrbasu kontinuirano sprovodi masovna vakcinacija, gdje dnevno oko 2.000 građana primi vakcinu te da se pored toga organizuje i imunizacija bez prethodnog najavljivanja.

Dodao je, ako se postigne dobar obuhvat vakcinacijom, da će samim tim i pritisak na zdravstveni sistem biti manji te je najavio da će u ponedjeljak vakcinacija početi i u prigradskim i seoskim ambulantama na području grada Banjaluka.

Bojana Paleksić Dokić, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Bijeljina, kazala je da su zadovoljni odzivom građana na vakcinaciju te da dnevno oko 500 Bijeljinaca primi prvu dozu vakcine.

“Vakcinacija je jedan od načina borbe protiv četvrtog talasa. I ove i naredne sedmice će u Domu zdravlja Bijeljina biti organizovana vakcinacija po principu otvorenih vrata, to jest vakcinacija bez prethodnog zakazivanja”, kazala je Paleksić Dokićeva.

Dodala je da je drugi način pripreme za četvrti talas virusa korona vraćanje rada u zdravstvenim ustanovama kakav je bio u jeku pandemije virusa korona te da se u ovom domu nisu vratili na taj režim, jer je epidemiološka situacija povoljnija, sa veoma malim brojem novooboljelih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79